Hlavní obsah

Vtipná a nebojí se zbraní. Nová královská celebrita na prahu kariéry

Vtipná a nebojí se zbraní. Nová královská celebrita na prahu kariéry.Video: Jan Marek, Kateřina Křováková

 

Reklama

Španělská královská rodina intenzivně pracuje na tom, aby budoucí královna byla vidět. Princezna Leonor vstoupila do armády, účastnila se vojenské přehlídky, předávala ceny a teď kvůli ní vyzdobili ulice Madridu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Korunní princezna Leonor v úterý slaví osmnácté narozeniny a teprve teď se i formálně stane následnicí španělského trůnu. Až na něj usedne, bude teprve druhou ženou, která v zemi na Pyrenejském poloostrově po jejím sjednocení panovala.

O tom, jak důležitý milník osmnáctiny představují v životě kněžny asturské, jak zní její oficiální titul, svědčí řada oficiálních událostí, které budou její oslavu narozenin provázet.

Následnice trůnu se zúčastní slavnostního ceremoniálu ve španělském parlamentu, kde složí přísahu ústavě. Na její počest se uskuteční také recepce v královském paláci v Madridu či setkání královské rodiny v paláci El Pardo. Už v předchozích dnech byly kvůli tomu speciálně vyzdobené ulice Madridu.

Zatímco donedávna španělská královská rodina taje života mladičké následnice trůnu přísně střežila, v poslední době se začala nejstarší dcera pětapadesátiletého krále Filipa VI. čím dál častěji objevovat na veřejnosti a ve španělské společnosti hrát stále aktivnější roli.

Krátce před jejími narozeninami královská rodina také zveřejnila sérii fotografií z princeznina dětství a dospívání, čímž podle britské stanice BBC dala jasně najevo, že z princezny Leonor se má spolu s dosažením plnoletosti stát výrazná veřejná osobnost.

+5

„Leonor bude potřebovat svůj vlastní příběh. Bude muset navázat kontakt se svou vlastní digitální generací,“ domnívá se podle BBC španělská královská biografka Carmen Remírez de Ganuza a upozorňuje na to, že Leonor čeká budoucnost nejen následnice trůnu, ale také svého druhu celebrity.

Zatím to vypadá, že má princezna dobře nakročeno. V rodné zemi se těší poměrně široké podpoře veřejnosti a zájem o její osobu roste. Podle britského deníku The Daily Mail, ale i některých španělských médií dokonce natolik, že můžeme mluvit o „Leonormánii“.

K tomu, že má princezna doma i ve světě dobrou pověst, mohla přispět i skutečnost, že její dosavadní život se obešel bez skandálů.

Princezna Leonor v květnu dokončila studium na internátní škole UWC Atlantic ve Walesu. Při závěrečném ceremoniálu učitelé vyzdvihovali její „neochvějnou vášeň pro učení, porozumění lidem a zkoumání různých perspektiv“, i její smysl pro humor.

Do povědomí veřejnosti v zahraničí se princezna Leonor dostala v březnu, kdy španělská vláda oznámila, že ještě před tím, než nastoupí na vysokou školu, absolvuje tříletý výcvik na vojenské akademii, stejně jako kdysi její otec (psali jsme zde).

Přečtěte si:

Zájem o budoucí aristokratické vládce se často zužuje na britskou královskou rodinu, panovníci z jiných zemí a jejich potomci jako by téměř neexistovali. I v ostatních evropských královstvích přitom nyní dorostla nová generace. Celkem nedávno se hned několik princezen ujalo prvních vladařských povinností.

„Jako v každé konstituční monarchii musí mít monarcha vojenský výcvik a zkušenosti,“ prohlásila tehdy španělská ministryně obrany Margarita Roblesová a upozornila, že princezna Leonor se v budoucnu stane vrchní velitelkou ozbrojených sil.

První veřejný projev pronesla už v roce 2018 u příležitosti 40. výročí španělské ústavy. Bylo jí tehdy pouhých 13 let. O rok později vystoupila na předávání ocenění Nadace princezny z Girony, kde promluvila hned ve čtyřech jazycích - španělštině, katalánštině, angličtině a arabštině.

V roce 2021 se poprvé objevila na veřejnosti bez doprovodu svých královských rodičů, když vystoupila na 30. výročí Cervantesova institutu v Madridu.

V měsících, které předcházely jejím osmnáctým narozeninám, začalo oficiálních událostí, na kterých princezna vystoupila, přibývat.

V první polovině října se po boku svého otce, krále Filipa VI. a své matky, královny Letizie, objevila ve vojenské uniformě na každoroční vojenské přehlídce v Madridu. Vůbec poprvé při této události zastávala oficiální roli, upozornil deník The Times.

„Plně rozumím svým povinnostem a uvědomuji si, co z nich vyplývá,“ uvedla princezna koncem října, když vyhlašovala vítěze ocenění, jež nese její titul - Cenu kněžny asturské. Ceny udělila například americké herečce Meryl Streep nebo japonskému spisovateli Harukimu Murakamimu.

Reklama

Doporučované