Hlavní obsah

Kreml utahuje šrouby. V LGBT lidech objevil „hnutí“ a chce s ním zatočit

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ruská vláda zintenzivňuje represe vůči LGBT+ lidem dalším návrhem zákona.

Článek

Ruské ministerstvo spravedlnosti v pátek oznámilo, že podalo žalobu k nejvyššímu soudu, aby postavil mimo zákon to, co označuje za „mezinárodní veřejné hnutí LGBT+“.

Na mysli tím má zřejmě iniciativy za zpráva leseb, gayů, bisexuálů, trans a dalších queer lidí. Ministerstvo nicméně neupřesnilo, co konkrétně znamená „mezinárodní veřejné hnutí LGBT+“ a ani jak se toto označení uplatní.

Jako důvod Moskva uvádí, že je „hnutí“ až přespříliš extremistické, informuje agentura AP. Soudní jednání je naplánováno na konec listopadu.

„V aktivitách LGBT+ hnutí v Rusku jsme objevili známky a projevy extremistické povahy,“ píše ruské ministerstvo v internetovém prohlášení. Dodalo také, že „hnutí“ podněcuje sociální a náboženský nesoulad.

Kreml již dříve používal nálepku extremistů při stíhání skupin na ochranu lidských práv, nezávislých médií a politické opozice.

Od začátku války na Ukrajině začal Vladimir Putin prosazovat takzvané tradiční hodnoty a rétorika namířená proti sexuálním menšinám je jedním ze základních kamenů jeho politického programu, píše deník The Guardian.

V předchozích projevech Putin obvinil Západ, že směřuje k otevřenému satanismu, a jako příklad poukázal na prosazování práv LGBT+ lidí v Evropě.

V pátečním projevu ruský prezident zopakoval své opovržení vůči LGBT+ lidem a transgender lidi označil za „transformery“.

Nejde ale o první zákon, který má potlačit LGBT+ lidi v Rusku. Začátkem tohoto roku Putin podepsal zákon, který zakazuje „LGBT propagandu“ mezi dospělými. Zákon kriminalizoval jakýkoli čin považovaný za pokus o propagaci toho, co Rusko nazývá netradičními sexuálními vztahy - ve filmu, na internetu, v reklamě nebo na veřejnosti.

V návaznosti na to moskevské Velké divadlo vyřadilo ze svého repertoáru současný balet o ruském tanečníkovi Rudolfu Nurejevovi. Knihkupectví a kina stáhla veškerý obsah s LGBT+ tematikou.

Kritici zesměšňovali pro svou absurditu některé snahy Kremlu perzekuovat LGBT+ lidi. Minulý týden jeden z populárních ruských televizních kanálů odstranil duhu, která se objevovala v korejské popové hudbě. To vedlo k žádosti ruské Dumy, aby oficiálně prohlásila, že mezi duhou a LGBT+ lidmi neexistuje žádná souvislost.

Server Politico připomíná, že v létě ruští zákonodárci zakázali lékařské zákroky a administrativní postupy, které by umožnily transgender lidem tranzici, čili proces, během kterého trans lidé začínají žít pod svým skutečným genderem. Aktivisté za lidská práva v pátek návrh zákona odsoudili.

„Návrh zákona je součástí snahy Moskvy vytvořit imaginární nepřátele v rámci své ideologie prosazující tradiční hodnoty. Tato ideologie se stává totalitní,“ řekl Igor Kočetkov, vedoucí skupiny pro práva LGBT (Russian LGBT Network).

Kočetkov dodal, že ačkoli je formulace návrhu zákona nejasná, vzhledem k tomu, že neexistuje nic takového jako mezinárodní LGBT+ hnutí, je mu jasné, že veškeré legální aktivity LGBT+ organizací budou v Rusku nemožné.

Reklama

Související témata:

Doporučované