Hlavní obsah

Kulka do hlavy v budově školy. Ekvádor vyděsil atentát na prezidentského kandidáta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Při střelbě na prezidentského kandidáta bylo zraněno dalších devět lidí.

Reklama

Ekvádor se potýká s nárůstem násilných trestných činů, což v zemi vyvolává obavy. S nadcházejícími prezidentskými volbami se navíc situace stupňuje: teď atentátníci zabili jednoho z kandidátů na post hlavy státu.

Článek

Kandidát nadcházejících prezidentských voleb v Ekvádoru, Fernando Villavicencio, byl zastřelen. O atentátu, ke kterému došlo ve středu večer během předvolební akce v severním Quitu, informovala na sociální síti X (dříve Twitter) současná hlava státu, prezident Guillermo Lasso.

Jak upozornila CNN, incident se odehrál severně od metropole na politickém mítinku ve škole. Prezidentský kandidát se chystal nastoupit do auta, když k němu přistoupil muž a střelil ho do hlavy, jak uvedl jeden ze členů volebního týmu.

Podle ekvádorské prokuratury podezřelý zemřel na následky zranění, která utrpěl při přestřelce. Při násilnostech se navíc zranilo devět dalších lidí, včetně parlamentního kandidáta a dvou policistů.

„Ujišťuji vás, že tento zločin nezůstane bez trestu,“ uvedl Lasso. „Organizovaný zločin zašel příliš daleko, ale dopadne na něj váha zákona,“ slíbil. Doplnil, že chystá naléhavé setkání s nejvyššími bezpečnostními úředníky.

Villavicencio kandidoval za stranu Movimiento Construye. Ta na sociální sítě napsala, že na její kanceláře zaútočili v samostatném incidentu ozbrojenci. Podle Villavicenciových stranických kolegů přitom ještě nedávno probíhala bouřlivá diskuze, zda kampaň kvůli politickému násilí nepozastavit.

Problémy v ekvádorských věznicích

Násilností v ekvádorských věznicích neubývá, trestanci si tam uspořádali třeba i ohňostroj. Při vzpourách za poslední dva roky zemřely stovky lidí. Káznice prakticky ovládají drogové gangy a úřady marně hledají cestu ven.

Prezidentský kandidát to ale razantně odmítl. „Mlčet a skrývat se ve chvílích, kdy zločinci vraždí občany a úřady, je zbabělost,“ sdělil tehdy.

Jak upozornila agentura Reuters, Villavicencio byl hlasitým kritikem korupce a organizovaného zločinu. Zavázal se také omezit daňové úniky, pokud by byl zvolen. Podle průzkumů veřejného mínění pak byla jeho podpora zhruba 7,5 procenta: to ho řadilo na páté místo z osmi prezidentských kandidátů.

Ostatní kandidáti vyjádřili solidaritu

„Všechny nás to nutí truchlit. Vyjadřuji solidaritu s celou jeho rodinou a lidmi, kteří následují jeho ideály. Tento odporný čin nezůstane nepotrestán,“ poznamenala k atentátu prezidentská kandidátka Luisa Gonzalezová, která kandiduje za stranu bývalé hlavy státu, Rafaela Correy.

Další ze zájemců o úřad prezidenta, Yaku Perez, ve videu zveřejněném po incidentu uvedl, že se rozhodl přerušit svou prezidentskou kampaň a požaduje zastavení násilí.

„Toto je vzkaz pro vládu: Nechceme slova. Jednejte. Umíráme,“ sdělil pak na tiskové konferenci kandidát Otto Sonnenholzner.

Ekologické problémy v zemi

Únik ropy v národním parku ohrožuje faunu a flóru v severovýchodní části Ekvádoru. Nebezpečí hrozí i domorodým komunitám, které jsou závislé na znečištěných vodních zdrojích. Ekvádorská vláda slibuje vyšetřování a pokuty.

„Dnes víc než kdy jindy vidíme, že je potřeba jednat proti zločinu pevnou rukou. Kéž ho má Bůh ve své slávě,“ uzavřel pravděpodobně nejnadějnější prezidentský kandidát Jan Topic, než také pozastavil svou kampaň.

Současný ekvádorský vůdce Guillermo Lasso už na konci července kvůli vlně násilí vyhlásil na 60 dní výjimečný stav ve třech oblastech země. ČTK upozornila, že několik dní předtím byl zastřelen starosta města Manta v provincii Manabí a při jiném incidentu kandidát do parlamentu z provincie Esmeraldas.

Ekvádor v poslední době čelí nárůstu počtu násilných trestných činů, za nimiž je zejména boj drogových gangů. Země totiž leží mezi Kolumbií a Peru, které patří k největším producentům kokainu na světě. Ekvádorské přístavy se tak staly velkým překladištěm, odkud drogy směřují do Severní Ameriky nebo Evropy.

V roce 2022 v Ekvádoru zaznamenali doposud nejvíc vražd za rok, na 100 tisíc obyvatel jich připadalo 25. List El País pak už dříve uvedl, že Ekvádor před únorovými místními volbami zažil nejnásilnější kampaň, během níž se nejméně 12 kandidátů na starosty stalo obětí atentátů, ačkoli někteří je přežili.

Reklama

Doporučované