Hlavní obsah

Kuriozita na pekingském půlmaratonu: Běžci zpomalili, aby vyhrál domácí závodník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Celý závod se v čele pekingského půlmaratonu držela čtyřčlenná skupina. Když byla těsně před finišem, trojice afrických závodníků zpomalila, a cíl tak jako první proťal domácí atlet. Organizátoři musí vyšetřovat kuriózní incident.

Článek

Organizátoři pekingského půlmaratonu v pondělí uvedli, že zahájili vyšetřování ohledně kontroverze, která se stala v závěru závodu. Video ze závodu, které se virálně šíří na sociálních sítích, ukazuje, že tři afričtí běžci zpomalili u cílové čáry, aby mohl vyhrát čínský atlet.

He Jie, člen čínského maratonského týmu a národní rekordman v celém maratonu, běžel v neděli celý 21kilometrový závod se třemi africkými běžci. Když se blížili k cílové čáře, zdálo se, že mu minimálně jeden z běžců mává dopředu.

„Je vidět, že ti čtyři jednotlivci mají skvělou souhru,“ řekl sportovní komentátor v přímém přenosu, když vbíhali do závěrečného úseku, píše americká stanice NBC „Během celého dnešního závodu zůstávali tito čtyři důsledně pohromadě a udržovali vzájemnou komunikaci.“

Do cíle doběhl s časem 1:03:44, zatímco další tři běžci – Dejene Hailu Bikila z Etiopie a Robert Keter a Willy Mnangat z Keni – se shodně umístili na druhém místě s časem 1:03:45.

Mnangat řekl listu South China Morning Post, že nechal čínského atleta vyhrát, protože jsou přátelé. „Nikdo mi to neřekl, ani jsem za to nedostal žádnou finanční kompenzaci,“ prohlásil. Ostatní účastníci incidentu se nevyjádřili.

Nicméně Pekingský sportovní úřad, městský orgán odpovědný za sport, sdělil, že situaci vyšetřuje a incidentu věnuje „maximální pozornost“. Výsledky vyšetřování mají být „neprodleně sděleny veřejnosti“.

Mark Dreyer, který se sportu v Číně dlouhodobě věnuje, uvedl, že „na elitní úrovni se to prostě nedělá“. Incident prý podkopává předchozí úspěchy čínského běžce. „Je velmi běžné, že afričtí profesionální běžci startují na nejlepších provinčních závodech v Číně – ale je velmi neobvyklé, že by nechali čínského běžce tak očividně vyhrát,“ napsal na svém profilu na síti X, kde sdílel i video ze závodu. Podle něj nejsrozumitelnějším vysvětlením je, že byla africkým běžcům za vítězství domácího závodníka nabídnuta prémie.

Reklama

Související témata:

Doporučované