Hlavní obsah

Kvůli omikronu zrušila novozélandská premiérka svatbu

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Reklama

Nový Zéland se kvůli zhoršující se epidemické situaci připravuje na tisíce až desetitisíce nově nakažených v horizontu několika týdnů. Plány na postupné rozvolňování zatím padly.

Článek

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová zrušila svou svatbu, protože její vláda v neděli oznámila nové restrikce proti šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron. Informovala o tom agentura Reuters.

„Moje svatba se konat nebude. Takový je život,“ řekla novinářům Ardernová. Dodala však, že je jí líto všech, kteří si prožili podobný scénář.

„Nijak se neliším, od, troufám si říct, tisíců dalších Novozélanďanů, kteří pocítili mnohem ničivější dopady pandemie. Nejhorší z nich je přijít o možnost být s milovanou osobou, když je těžce nemocná. To daleko, daleko předčí jakýkoli smutek, který prožívám,“ prohlásila premiérka.

Ardernová datum svatby se svým dlouholetým partnerem a moderátorem rybářské show Clarkem Gayfordem nezveřejnila, podle Reuters se ale akce měla konat v blízké době.

Nový Zéland od neděle znovu zavádí nošení roušek. Omezí také veřejné shromažďování. Vnitřní pohostinská zařízení, jako jsou bary a restaurace, či svatby budou mít omezenou kapacitu na 100 osob. Pokud se na těchto místech nekontrolují zdravotnické pasy, limit se sníží na 25 osob.

Ostrovní země přijala nová opatření poté, co se po svatbě na Jižním ostrově potvrdilo ohnisko devíti případů omikronu. Nákaza se na jih dostala s cestujícími, kteří přiletěli ze Severního ostrova, aby se zúčastnili svatby. Na akci byla asi stovka hostů. Pozitivní test vyšel příbuzným novomanželů a letušce.

Kvůli rychle se šířící nákaze omikron novozélandská vláda v následujících týdnech počítá s přibývajícími nakaženými. Těch by podle predikcí mohly byt tisíce až desetitisíce denně.

„Vím, že slyšet o tak vysokém nárůstu nakažených působí znepokojivě,“ řekla Ardernová. „Uděláme vše, co je v našich silách, abychom šíření zpomalili a snížili počet případů,“ cituje její slova britský The Guardian.

Nový Zéland má od března 2020 zavřené hranice pro cizince. Vláda odsunula plány na postupné uvolňování z poloviny ledna na konec února z obav před možným nárůstem nakažených.

Pětimilionová země eviduje podle ministerstva zdravotnictví od začátku šíření infekce celkem přes 15 tisíc potvrzených případů infekce a 52 úmrtí s covidem-19. Přibližně 94 procent obyvatel Nového Zélandu starších 12 let je plně očkováno a asi 56 procent z těch, kteří mají nárok na posilující dávku, ji dostalo.

Reklama

Doporučované