Hlavní obsah

Kvůli situaci v Gaze studenti blokují pařížskou univerzitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Propalestinské protesty v USA, ilustrační fotografie

Reklama

Studenti podle agentury Reuters v pátek zablokovali vstup do prestižní pařížské univerzity Sciences Po. Požadují, aby instituce odsoudila izraelské činy v Gaze. Podobné protesty se konají i ve Spojených státech.

Článek

Francouzští studenti v pátek vyvěšovali na okna a nad vchodem do budovy prestižní pařížské univerzity Sciences Po palestinské vlajky. Skandovali také podporu Palestincům a několik z nich mělo na hlavě černobílý šátek keffiyeh, který se stal symbolem solidarity s Gazou.

„Když vidíme, co se děje ve Spojených státech a nyní už i v Austrálii, opravdu doufáme, že se to chytne i tady ve Francii. Akademický svět musí v tomto hrát svou roli,“ řekl agentuře Reuters 22letý Hicham, magisterský student lidských práv a humanitárních studií na Sciences Po. Jak sdělil agentuře, studenti chtějí, aby univerzita odsoudila izraelské činy v Gaze.

„Doufáme, že se to rozšíří na všechny univerzity i mimo ně… nevzdáme se, dokud neskončí genocida v Gaze,“ řekla Reuters 20letá Zoe, studentka magisterského oboru veřejná správa.

Prozatímní ředitel Sciences Po Jean Basseres odsoudil blokádu budovy v dopise učitelům. Potvrdil, že ve středu večer policie vyvedla první skupinu protestujících, a dodal, že nyní jedná se zástupci studentů, aby se společně pokusili najít řešení.

Střety mezi policií a studenty demonstrujícími proti izraelské válce v Gaze ve čtvrtek znovu propukly i na univerzitách v USA. Vyvolaly otázky ohledně násilných metod používaných k zastavení protestů, které zesílily od hromadného zatýkání na Kolumbijské univerzitě minulý týden.

Propalestinské protesty na amerických univerzitách

Izrael zabil během útoků na Pásmo Gazy nejméně 34 305 Palestinců, jak oznámily ve čtvrtek zdravotnické úřady z okupovaného území. Židovský stát reaguje na útok Hamásu ze 7. října, který podle izraelských úřadů zabil 1200 lidí a 253 jich zajal jako rukojmí.

Dodržují Izrael a Hamás pravidla války?

Záběry z izraelských kibuců, kam vtrhli palestinští teroristé, i obrazy zkázy v Pásmu Gazy, na které v odvetě zaútočila izraelská armáda, znovu otevírají debatu o pravidlech ozbrojených konfliktů a nutnosti jejich dodržování.

Co jsou to pravidla války a dodržují je Izrael a Hamás? Připravili jsme seznam otázek a odpovědí.

Reklama

Doporučované