Hlavní obsah

Kyjev pozval inspektory, aby vyvrátili ruská obvinění o „špinavé bombě“

Foto: Profimedia.cz

Rafael Grossi (vpravo), šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Reklama

Ukrajinská vláda přizvala inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii ke kontrole ukrajinských aktivit v několika zařízeních.

Článek

Inspektoři z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou na Ukrajině kontrolovat několik míst, kde budou hledat známky o „neoficiálních jaderných aktivitách“.

Místa nebyla oznámena, nicméně ředitel agentury Rafael Grossi naznačil, že jedno ze zařízení bylo podrobeno inspekci již v minulém měsíci.

Inspekce MAAE se koná na pozadí ruských obvinění, že Kyjev připravuje útok tzv. „špinavou bombou“.

Takovéto výbušné zařízení může obsahovat radioaktivní materiál jako například uran, který je po výbuchu bomby rozšířen do ovzduší. Pro „špinavou bombu“ není zapotřebí, aby obsahovala vysoce obohacený uran, jako tomu je u konvenčních jaderných bomb. Dělá ji to levnější a dostupnější.

Agentura uvedla, že dostala k inspekci pozvánku od ukrajinské vlády. Dodala, že inspekce se bude konat na dvou místech, která inspektoři v minulosti pravidelně navštěvovali.

Pozvánka je reakcí na ruská obvinění, že právě ve zmíněných dvou ukrajinských zařízeních dochází k produkci bomby. Moskva však pro toto tvrzení nenabídla žádné důkazy.

Ruská státní zpravodajská agentura RIA Novosti uvedla, že identifikovala dvě zařízení – Východní závod na obohacování minerálů v Dněpropetrovské oblasti a kyjevský Institut pro jaderný výzkum – jako místa, která jsou stěžejní pro vývoj ukrajinské „špinavé bomby“.

Je pravděpodobné, že Rusové svá obvinění přednesou i na Radě bezpečnosti OSN, která se sejde 25. října. V dopise adresovaném generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi Rusko varuje, že použití „špinavé bomby“ kyjevským režimem bude vnímat jako akt „jaderného terorismu“. „Naše ministerstvo obrany obdrželo informaci, že tato provokace (útok Ukrajiny, pozn. red.) může být provedena s podporou Západu,“ uvedl ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja.

Ukrajina použití špinavé bomby odmítá. Stejně tak Západ

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl v telefonickém rozhovoru svému francouzskému protějšku Sébastienovi Lecornuovi, že situace na Ukrajině směřuje k „nekontrolovatelné eskalaci“.

Vedle Ukrajiny ruská obvinění odsoudily také západní státy. V pondělním společném prohlášení ministři zahraničí Spojených států, Velké Británie a Francie uvedli, že ruská tvrzení jsou „nepřesná“ a budou brána jako „ruská záminka k eskalaci situace“.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jsou ruská prohlášení jasným důkazem toho, že plánují vlastní útok. „Jestli Rusko říká, že Ukrajina něco údajně chystá, znamená to jediné. Rusko už vše nachystané má,“ prohlásil Zelenskyj v pondělí během nočního projevu k národu.

Podle západních zpravodajských služeb nic nenasvědčuje tomu, že by Rusové připravovali útok „špinavou bombou“.

Ruská obvinění přichází na pozadí ukrajinské protiofenzivy na jihu země v Chersonské oblasti. Ukrajina zahájila protiofenzivu v tomto regionu během srpna a pomalými kroky se blíží k městu Cherson, které je centrem regionu a prvním velkým městem, jež se dostalo pod ruskou okupaci po začátku invaze.

Reklama

Doporučované