Hlavní obsah

Lékaři se bojí o zdraví královny. Do jejího sídla už přijeli všichni potomci

Foto: Twitter@RoyalFamily

Alžběta II. v úterý jmenovala do funkce novou britskou premiérku Liz Trussovou. Veřejnost již tehdy znepokojila královnina pravá ruka.

Reklama

aktualizováno •

Šestadevadesátiletá britská královna Alžběta II. je nově pod lékařským dohledem kvůli obavám lékařů o její zdraví. Na sídlo Balmoral se začíná sjíždět královská rodina.

Článek

„Po dalším vyšetření z dnešního rána jsou lékaři královny znepokojeni zdravím Jejího Veličenstva a doporučili jí, aby zůstala pod lékařským dohledem,“ stojí v oficiálním prohlášení Buckinghamského paláce.

Královna se prý cítí dobře, zůstává ale i nadále na svém skotském sídle v Balmoralu, kde tento týden jmenovala i novou premiérku Liz Trussovou. Nejbližší rodina již byla o nových změnách informována.

„Lékaři jsou diskrétní a konkrétní informace o zdravotním stavu královny se ven nejspíše nedostanou. Pokud tam nebude jasná diagnóza a půjde spíše o prohlubování potíží s mobilitou nebo o další běžné projevy, které provází velmi vysoký věk, tak se žádné podrobnosti nedozvíme,“ uvedl pro Seznam Zprávy v reakci na události politolog Jan Váška z FSV UK.

Monarchie byla podle něj i historicky v informování o zdraví svých členů velmi diskrétní. Aktuální situace je však vzhledem k reakcím královské rodiny znepokojivá.

„Mé myšlenky – a myšlenky lidí v celém Spojeném království – jsou v tuto chvíli s Jejím Veličenstvem královnou a její rodinou,“ napsala již na Twitteru nová předsedkyně britské vlády, podle které je celá země zprávami „hluboce znepokojena“.

Obavy již vyjádřil například i předseda labouristů Sir Keir Starmer, skotská premiérka Nicola Sturgeonová nebo arcibiskup canterburský.

„Mé modlitby, modlitby lidí v anglikánské církvi i modlitby celého národa jsou dnes s Jejím Veličenstvem královnou,“ sdělil na Twitteru duchovní. „Kéž Boží přítomnost posiluje a utěšuje Její Veličenstvo, její rodinu i ty, kdo o ni na Balmoralu pečují.“

Diskuze o královně a jejím zdraví se stupňovaly zejména v posledních dnech. Ve středu totiž hlava státu odložila dnešní schůzku se svými poradci z takzvané královské rady, protože lékaři jí doporučili odpočinek. Obvyklé nebylo ani jmenování premiérky mimo zdi Buckinghamského paláce.

Mohlo by vás zajímat

Server Politico získal dokumenty, které popisují, co bude následovat po smrti královny Alžběty II. Rozsáhlá bezpečnostní operace britské vlády zahrnuje odstavení oficiálních profilů na sociálních sítích i zákaz retweetů.

Podle médií na Balmoral odcestoval princ Charles, královnin syn a následník trůnu, i vévodkyně z Cornwallu. Na cestu se po obdržení nejnovějších zpráv vydal také vévoda z Cambridge, princ William, ale i další členové královské rodiny, včetně vévody ze Sussexu.

„Všechny čtyři královniny děti jsou nyní s ní na Balmoralu. Spolu s jejím vnukem, vévodou z Cambridge,“ informoval již na Twitteru Chris Ship, královský redaktor ITV News. „Tohle je vážná situace.“

Děti královny Alžběty II.

  • Charles, princ z Walesu
  • Andrew, vévoda z Yorku
  • Anne Mountbatten-Windsor
  • Edward, hrabě z Wessexu

Před jedním z vchodů do sídla jsou podle informací z místa rozestavěny zábrany a na místě je také již několik novinářských týmů. Stanice BBC kvůli nastalé situaci dokonce přerušila dosavadní vysílání a informuje pouze o stavu královny.

Podle politologa Vášky by do budoucna mohlo ve Velké Británii dojít k urychlení trendu postupného delegování výkonu standardních panovnických pravomocí. „Nemusí dojít přímo k ustavení formálního regentství, je ale zřejmé, že královna bude na veřejnosti vídána čím dál tím méně, pokud vůbec.“

„V jejích kramflecích tak budou ve stěžejních momentech, jako je třeba projev při otevírání parlamentu nebo při jiných velkých slavnostech, vystupovat jiní členové královské rodiny,“ vysvětlil odborník.

Královna se poprvé po několika týdnech objevila na veřejnosti až tento týden, na Balmoralu je přitom již od července. Dobře se ovšem necítí již delší dobu.

Foto: Profimedia.cz

Záběr dění před skotským sídlem královny Alžběty II.

„Situace okolo zdraví královny je předmětem spekulací řadu měsíců. Už loni na podzim se začala potýkat s omezenou hybností, začala používat hůlku a na mnoho oficiálních příležitostí za sebe nakonec vyslala svého syna prince Charlese,“ uvedla pro Seznam Zprávy Irena Cápová, šéfredaktora časopisu Forbes, která se tématu britské královské rodiny dlouhodobě věnuje.

„V únoru letošního roku královna také prodělala covid, který ji i přesto, že měl mírný průběh, vyčerpal. Sama to potvrdila v několika pozdějších online konferenčních hovorech s lidmi, které přijímala,“ dodala novinářka s podotknutím, že současná situace samozřejmě vzbuzuje obavy i kvůli vysokému věku panovnice.

Vývoj události i nadále sledujeme.

Reklama

Doporučované