Hlavní obsah

Lesní požáry v Texasu v noci uzavřely zařízení na demontáž jaderných zbraní

Bez komentáře: Požár ohrožuje i dvoutisícové město Canadian. Byla nařízena jeho evakuace.Video: AP

 

Reklama

Americký stát Texas sužují lesní požáry, ten největší spálil plochu přes 1000 kilometrů čtverečních. Kvůli ohni byl také vyhlášen stav katastrofy v 60 okresech. V noci uzavřené jaderné zařízení Pantex už je opět v provozu.

Článek

Kvůli rychle se šířícím lesním požárům v Texasu na jihu Spojených států muselo být v noci na středu uzavřeno hlavní americké zařízení na montáž a demontáž jaderných zbraní. Informovala o tom agentura AP.

Rozsáhlé zařízení s názvem Pantex, v němž pracuje více než 4200 zaměstnanců, uvedlo, že požár v jeho blízkosti není pod kontrolou, a proto se teď pozornost zaměřila na evakuaci. Satelitní snímky ukázaly, že se požár šíří na jih poblíž Amarilla. Plameny živí silný vítr a neobvykle vysoké teplotami, uvedla místní pobočka Národní meteorologické služby.

Zařízení je nicméně opět v provozu. „Závod Pantex je ve středu 28. února otevřen pro běžný provoz denní směny; všichni zaměstnanci se mají dostavit do služby podle přiděleného rozvrhu,“ uvedli provozovatelé závodu v příspěvku na X.

Poslední nová jaderná bomba v zařízení, které leží asi 48 kilometrů východně od texaského města Amarillo, byla zkompletována v roce 1991, od té doby zde ale zaměstnanci další tisíce zbraní demontovali.

Lesní požáry v Texasu, kde ten největší spálil plochu přes 1000 kilometrů čtverečních, vedly také k vyhlášení stavu katastrofy v 60 okresech. Na některých místech je přerušena dálniční doprava, evakuace byla nařízena ve dvoutisícovém městě Canadian a v několika dalších obcích regionu.

„Vyzýváme obyvatele Texasu, aby omezili činnosti, při kterých by se mohly objevit jiskry, a přijali opatření k zajištění bezpečnosti svých blízkých,“ uvedl guvernér Greg Abbott.

Reklama

Související témata:

Doporučované