Hlavní obsah

Letadlu s britským ministrem obrany někdo rušil GPS. Londýn viní Moskvu

Foto: Profimedia.cz

Ministr obrany byl na palubě letounu RAF Dassault 900LX Falcon, kterému se přezdívá Envoy.

Reklama

Ministr obrany Grant Shapps, který se vracel z Polska, byl okamžitě ujištěn, že útok neohrozil bezpečnost letu. Omezené bylo připojení k wifi a piloti museli použít jiné navigační systémy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letadlo britského královského letectva (RAF), na jehož palubě byl ministr obrany Grant Shapps, bylo terčem elektronického útoku. Podle ostrovních médií někdo letadlu na půl hodiny přerušil signál GPS v momentě, když prolétalo nad ruskou Kaliningradskou oblastí, která leží mezi Polskem a Litvou. Informoval o tom britský web The Independent.

„Ačkoli je RAF dobře připravena se s tím vypořádat, stále to představuje zbytečné riziko pro civilní letadla a mohlo by to potenciálně ohrozit životy lidí. Neexistuje pro to žádná omluva a ze strany Ruska je to divoce nezodpovědné,“ uvedl jeden ze zdrojů z ministerstva obrany.

Shapps se vracel z návštěvy vojenského cvičiště v Orzyši na severovýchodě Polska, asi 160 kilometrů od Kaliningradu. Sledoval tam vojáky, kteří se účastní Steadfast Defender, největšího cvičení Severoatlantické aliance od dob studené války. To se koná až do května a účastní se ho přibližně 90 000 vojáků z celé Aliance.

Není to poprvé, co se britská letadla setkala s rušením, za nímž pravděpodobně stojí Rusko. V roce 2021 se předpokládalo, že Moskva rušila GPS i letadlům přilétajícím a odlétajícím ze základny RAF Akrotiri na Kypru. Signál tehdy zřejmě přicházel ze syrského území, kde měla ruská armáda své příslušníky.

Také Polsko a pobaltské státy v posledních měsících zaznamenaly navýšení úrovně rušení signálů GPS. Institut pro studium války (ISW), který monitoruje válku na Ukrajině, ve své lednové zprávě uvedl, že něco podobného zaznamenaly oblasti na severu a východě Polska 10. ledna a 16. ledna, zatímco oblasti na jihu Pobaltí 25. prosince a 27. prosince.

Reklama

Doporučované