Hlavní obsah

K leteckému úderu, který zabil humanitární pracovníky, se přiznal Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Charitativní společnost WCK, která organizuje dodávky humanitárních zásob, přišla při leteckém úderu v Pásmu Gazy o sedm zaměstnanců. Podle izraelského premiéra Netanjahua šlo o neúmyslný tragický incident.

Článek

Letecký úder zabil v Pásmu Gazy čtyři mezinárodní humanitární pracovníky a jejich palestinského řidiče, informují média s odvoláním na palestinské úřady. Mezi mrtvými, jejichž těla se nachází v nemocnici al-Aksá v Dajr Balahu v centrální části pásma, je Brit, Polák a Australanka. Čtvrtou zahraniční obětí je podle serveru The Times of Israel Ir, ačkoliv jiné zdroje uvádějí, že jeho národnost zatím nebyla potvrzena. Úřady to uvedly na základě pasů nalezených u obětí.

Izraelský premiér Benjamic Netanjahu přiznal, že vůz humanitární organizace WCK zasáhla izraelská armáda. Šlo podle něj o neúmyslný tragický incident, uvedla AP.

„Byl to tragický případ, kdy naše síly neúmyslně zasáhly nevinné lidi v Pásmu Gazy. To se ve válce stává a my to důkladně vyšetříme. Jsme v kontaktu s vládami, kterých se to týká, a uděláme vše pro to, aby se to nestalo znovu,“ řekl podle deníku Haarec Netanjahu při propouštění z jeruzalémské nemocnice, kde úspěšně podstoupil operaci kýly.

WCK později upřesnila, že se počet zemřelých zaměstnanců vyšplhal na sedm. Společnost World Central Kitchen (WCK), která dodává do Gazy humanitární pomoc, podle agentury AFP oznámila, že se rozhodla pozastavit v pásmu své aktivity.

Charitativní společnost spolu se španělskou nevládní organizací Open Arms organizuje dodávky humanitárních zásob do Pásma Gazy po námořním koridoru z Kypru. Kolem 330 tun pomoci ve třech lodích organizace do Pásma Gazy dopravila v sobotu. Pracovníci podle agentury AP dotyčnou pomoc rozváželi a byli oděni v ochranném vybavení s logem charitativní organizace, když je letecký úder zasáhl.

„Humanitární pracovníci a civilisté by se nikdy neměli stát cílem,“ uvedla v prohlášení WCK a incident označila za „tragédii“. Širší prohlášení hodlá zveřejnit, až bude o úderu dostupných více informací, píše britská stanice Sky News.

Hlubokou lítost nad smrtí humanitárních pracovníků vyjádřil izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac. V příspěvku na síti X uvedl, že armáda i odpovědní činitelé dělají a dál budou dělat vše pro ochranu civilistů. „Tento incident vyšetří kvalifikované orgány a vyvodí z něj závěry nezbytné pro zajištění bezpečnosti a ochrany humanitárních pracovníků,“ uvedl šéf izraelské diplomacie.

Od začátku současné války v Pásmu Gazy podle výzkumné společnosti Aid Worker Security Database zahynulo kolem 200 humanitárních pracovníků.

Reklama

Doporučované