Hlavní obsah

Lidé z Gazy musejí mít možnost návratu do domovů, řekl Blinken

Foto: roibu, Shutterstock.com

Americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Reklama

Oficiální linie izraelské vlády zní, že obyvatelé Gazy se nakonec budou moci vrátit do svých domovů, i když zatím neupřesnila, jak a kdy to bude možné, píše BBC.

Článek

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena nelze na Palestince vyvíjet nátlak, aby Gazu opustili, a je třeba jim umožnit návrat do jejich domovů, jakmile to podmínky dovolí. Jeho komentáře přišly v návaznosti na zprávy, že v uprchlickém táboře na severu Gazy zahynuly desítky lidí.

„Konflikt (mezi Izraelem a Hamásem) by snadno mohl metastazovat a způsobit ještě více nejistoty a násilí,“ upozornil Blinken, který je na návštěvě Kataru. Spojené státy podle jeho slov dělají vše pro to, aby „zabránily šíření konfliktu“.

Blinken také podle BBC odsoudil prohlášení některých izraelských ministrů, kteří vyzvali k přesídlení Palestinců jinam. Izraelský krajně pravicový ministr financí Bezalel Smotrič totiž vyzval Palestince, aby Gazu opustili a uvolnili místo Izraelcům, kteří by mohli „nechat poušť rozkvést“.

Blinken je nyní na cestě po Blízkém východě, v regionu jedná už počtvrté za poslední tři měsíce. V sobotu se setkal s nejvyššími představiteli Turecka a Řecka. Do Kataru přicestoval z Jordánska a v dalších dnech zamíří do Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie, Izraele, Palestiny a Egypta.

Šéf americké diplomacie už v sobotu několikrát zopakoval, že jeho hlavním cílem je zasadit se o to, aby se konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás nerozšířil a nezachvátil další země. Palčivou otázkou je podle něj například dění na hranicích mezi Izraelem a Libanonem.

Reklama

Doporučované