Hlavní obsah

Lipavský jednal se zástupci Tibetu. Není to nic špatného, vzkázal Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter: Jan Lipavský

„Bylo mi potěšením se během návštěvy Indie znovu setkat se zástupci Tibeťanů v exilu,“ uvedl ministr zahraničí Lipavský na twitteru.

Reklama

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského se česká zahraniční politika schůzkou se zástupci tibetské exilové vlády „nedopustila ničeho, co by překračovalo dosavadní konzistentní politiku v této věci“.

Článek

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se na návštěvě Indie setkal se zástupci tibetské exilové vlády. Jednání, které nebylo plánované s výrazným předstihem, podle něj „proběhlo ve velmi příjemné a přátelské atmosféře“.

„Velmi oceňují, jakým způsobem česká společnost podporuje otázku lidských práv v Tibetu a otázku tibetské autonomie v rámci Číny,“ uvedl Lipavský na tiskovém brífinku, který následoval po jednání. Jeho vyjádření Seznam Zprávám poskytlo Ministerstvo zahraničních věcí.

Zástupce dalajlamy v Dillí Lobsang Šastrí po setkání s šéfem české diplomacie řekl, že se „jednalo o velmi produktivní výměnu názorů na vzájemné priority a obavy“. „Hluboce nás povzbuzuje pokračující podpora České republiky Tibetu a tibetskému lidu,“ uvedl Šastrí pro stanici WION.

Lipavský na otázku českých novinářů na místě, zda očekává reakci ze strany Číny, odpověděl, že „na takovém setkání není nic špatného“ a „jedná se o zcela běžnou záležitost“. „Česká zahraniční politika se nedopustila ničeho, co by překračovalo dosavadní konzistentní politiku v této věci,“ dodal.

Na dotaz, zda o schůzce předem informoval premiéra Petra Fialu, odpověděl: „O každé jednotlivé schůzce neinformuji Úřad vlády“. Odkázal přitom na to, že se zástupci tibetské exilové vlády se setkal již v minulosti. S tibetským exilovým premiérem Lipavský jednal loni během své cesty do Washingtonu, nyní se sešel s exilovou ministryní zahraničních věcí.

Po tom, co se Lipavský v dubnu sešel s lídrem tibetské exilové vlády Penpou Tseringem, Čína ostře zareagovala. Její ambasáda v Praze schůzku označila za „závažné narušení vztahů s Pekingem“ a dodala, že Česká republika vyslala „tibetskému separatistickému hnutí v důsledku špatný signál“.

„Myslím, že je dobře, že Česko jako stát zvedá tuto otázku (tibetskou otázku) například v Ženevě v Radě pro lidská práva, ve Třetím výboru Valného shromáždění OSN. Je to určitý příspěvek k tomu, aby na světě bylo lépe,“ uvedl po schůzce s tibetskými zástupci v Indii Lipavský.

Dodal, že lidskoprávní situace v Tibetu „není vůbec jednoduchá“. Čína v tuto chvíli podle něj v oblasti uplatňuje podobně tvrdou politiku jako například v Sin-ťiangu a probíhá tam tvrdé počínšťování.

Schůzky se za tibetskou exilovou vládu účastnila ministryně zahraničí a informací Norzin Dolma, nový vedoucí kanceláře dalajlamy v Dillí pan Lobsang Šastrí a tajemník dalajlamovy kanceláře Dhundup Gyalpo, uvedl mluvčí českého ministerstva zahraničí.

Lipavský do Indie spolu s podnikatelskou delegací odjel 26. února. Ze zahraniční cesty se vrátí 1. března. Na programu má setkání se svým indickým protějškem Subrahmanjamem Džajšankarem a dalšími vrcholnými představiteli země i tamní podnikatelské komunity, informovalo české ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované