Hlavní obsah

Lotyšsko vyvlastní Moskevský dům. Má za to, že se odtud řídily rozvratné akce

Foto: saeima.lv

Saeima, lotyšský parlament. Snímek je ilustrační.

Reklama

Lotyšský parlament schválil zákon, který pobaltskému státu umožní převzít takzvaný Moskevský dům v Rize. Podle domácích bezpečnostních služeb právě z tohoto objektu řídili Rusové „protilotyšské operace“.

Článek

Lotyšský parlament (Saeima) schválil v závěrečném čtení zákon o převodu kulturního centra Dům Moskvy v Rize do vlastnictví státu, uvádí server Meduza s odvoláním na tiskovou službu parlamentu. V současnosti objekt vlastní ruská vláda, které se někdejší Dům železniční kultury dostal do rukou v roce 2004.

Podle lotyšského zpravodajského portálu Delfi hlasovalo pro zákon 70 poslanců, 9 se zdrželo hlasování a 11 hlasovalo proti. Zákon měl tak vysokou podporu i proto, že ze zpráv lotyšské státní bezpečnostní služby vyplývá, že Moskevský dům byl využíván jako opěrný bod pro různé protilotyšské akce realizované Ruskem.

„Je to nástroj zahraniční politiky Ruské federace, jehož prostřednictvím záměrně šíří své agresivní akce očišťující propagandu a prokremelské interpretace historie. Nikdo by neměl podnikat kroky proti demokratickému právnímu státu a popírat jeho existenci,“ uvádí se v prohlášení Saeimy.

V pátek zákon vstoupí v platnost. Příslušný resort hned poté zapíše Moskevský dům do katastru nemovitostí jako vlastnictví lotyšského státu. Osoby, jejichž majetek se v domě nachází, musí podle zákona prostory vyklidit do sedmi dnů ode dne nabytí účinnosti zákona, popisuje na svém webu lotyšská veřejnoprávní stanice LSM.

Existuje hned několik variant, co bude s domem po vyvlastnění. Nejvíc pravděpodobná je dražba s tím, že výtěžek poputuje na pomoc Ukrajině.

Více o vztazích mezi Ruskem a Lotyšskem:

Ministryně kultury Agnese Logina ještě před projednáváním zákona avizovala, že by budova mohla sloužit k rozvoji kulturní a umělecké tvorby v hlavním městě. Svůj návrh ale před závěrečným čtením stáhla - údržba prostor vyjde zhruba na 500 tisíc eur ročně, což je pro státní rozpočet příliš nákladné.

Moskva zatím mlčí. Už v prosinci loňského roku nicméně mluvčí diplomacie Maria Zacharovová varovala, že Kreml bude na zábor Domu Moskvy v Rize „reagovat“. Plán lotyšských politiků označila za „státní loupež“.

Reklama

Doporučované