Hlavní obsah

Rusko zastavilo plyn do Lotyšska, země platila v eurech místo rublů

Foto: Shutterstock.com/Letopisec

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ruská společnost Gazprom v sobotu ráno oznámila, že pozastavila dodávky zemního plynu do Lotyšska. Na komunikační síti Telegram firma napsala, že Lotyšsko porušilo podmínky pro odběr suroviny.

Článek

O jaké porušení podmínek jde, Gazprom neuvedl.

Oznámení přišlo den poté, co lotyšská média informovala, že tamní plynárenská společnost Latvijas gāze obnovila nákupy z Ruska. Firma, která do země zemní plyn importuje, uvedla, že za plyn neplatí v rublech, ale v eurech.

„Plyn není od Gazpromu, protože není možné platit Gazpromu. Máme odlišného dodavatele,“ uvedl ředitel společnosti Aigars Kalvitis. Název dodavatele nesdělil.

Lotyšská agentura LETA tento týden uvedla, že plynárenskou společnost Latvijas gāze prověřuje civilní kontrarozvědka VDD. Státní bezpečnostní služba kontroluje, jestli se neobchází protiruské sankce.

Podle místní agentury LETA Rusko od začátku války na Ukrajině dodávky plynu do Lotyšska už několikrát omezilo. V posledních týdnech ale odběr znovu vzrostl.

Jen za poslední měsíc země odebrala do svých zásobníků ekvivalent jedné terrawatthodiny (TWh) plynu z Ruska.

Bez ruského plynu od ledna 2023

Lotyšsko chce přestat nakupovat plyn z Ruska od začátku příštího roku. Novela energetického zákona počítá s diverzifikací tras dodávek plynu a se zajištěním strategických zásob.

Ruský prezident Vladimir Putin letos v březnu po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu rozhodl, že země, které Moskva označuje za nepřátelské, musí platit za dodávky plynu v rublech. Šlo o jeho reakci na unijní sankce a zmrazení ruského majetku.

Státům, které odmítly platit v rublech, pak Rusko přerušilo dodávky plynu. To se už týká Polska, Bulharska, Finska, Nizozemska a Dánska.

Evropská komise varovala, že dodržování platebních podmínek Ruska by mohlo znamenat porušení unijních sankce vůči Moskvě.

Ruský Gazprom začátkem tohoto týdne omezil dodávky plynu do Evropy přes plynovod Nord Stream na pouhých 20 procent kapacity potrubí.

Reklama

Doporučované