Hlavní obsah

Bělorus žijící v Česku říká, jakou nastražil Lukašenko past na lidi v cizině

Foto: Shutterstock.com

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko.

Reklama

aktualizováno •

Bělorusové žijící v zahraničí mají nový problém. Lukašenkova diktatura už delší dobu politicky angažovaným lidem odnímá občanství, nyní konzuláty nebudou expatům vydávat nové doklady. Týká se to i Bělorusů v Česku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Běloruský student Roman žije v Česku už osm let. V lednu bude skládat státnice, kromě toho si vydělává prací v nemocnici. V posledních dnech se ale ocitl ve velké nejistotě, protože mu příští rok v dubnu skončí platnost pasu. Nový dekret diktátora Alexandra Lukašenka přitom ruší pravomoci zastupitelských úřadů vydávat či prodlužovat lidem v zahraničí pasy a další dokumenty.

Stejně tak si osobní přítomnost u běloruských úřadů nově vyžadují i majetkové transakce, například nákup automobilu či bytu. Výměna pasu či občanského průkazu bude nyní možná jen na běloruském ministerstvu vnitra nebo zahraničí.

Návštěva rodné země s sebou ale nese četná rizika – často se totiž stává, že lidé vracející se ze zahraničí, například navštívit své rodiče, jsou doma zatčeni a uvězněni. Důvodem bývá nejen účast na demonstracích proti Lukašenkovu režimu, ale třeba i poslání peněz na fond obětem protivládních nepokojů z roku 2020 nebo také pomoc Ukrajincům bránícím se ruské agresi.

Hrozba vězení i armády

Roman se kvůli bezpečnosti obával zveřejnit své skutečné jméno, ale redakce ho zná. Sice nepatří k aktivistům, kteří proti diktatuře pravidelně vystupují, jedné demonstrace se ale v roce 2021 zúčastnil. „A jsou z ní fotky,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy s tím, že by pro něj návrat do vlasti nemusel být bezpečný.

Kromě toho se od září 2020 snažil pomáhat s umístěním běloruských studentů na české univerzity. „Psal jsem všem rektorům, aby přijali studenty, kteří doma trpí kvůli svým politickým aktivitám,“ říká Roman.

Nesouhlasíš? Přijdeš o pas

Přečtěte si, jak se Alexandr Lukašenko vypořádává se svými kritiky:

Hlavní důvod, proč se nechce vracet domů, je ale jiný: „Je jím služba v armádě. Trvá 18 měsíců a jít do armády, která spolupracuje s tou ruskou, opravdu nechci. Nechci s tím mít nic společného,“ vysvětluje Roman, podle něhož žije v Česku asi sedm až osm tisíc Bělorusů, a problém s doklady jich prý proto bude řešit nejspíš hodně.

Co teď bude dělat, zatím neví. První možností, na kterou se chce v příštích týdnech zaměřit, je získání cizineckého pasu, nejdříve ale musí zjistit podmínky, za nichž je Česko vydává.

„Cestovat teď můžu, nejdůležitější doklad je povolení k dlouhodobém pobytu na území ČR. Problém je v tom, že každý rok žádám o jeho prodloužení, vždy na základě aktuálního platného pasu. Co se bude dít, až bude pas neplatný, nevím,“ obává se.

Běloruské úřady mají informace o všech lidech, kteří posílali peníze do fondu na pomoc obětem represí, protože vše probíhalo přes facebookový účet, a tedy veřejně. Režim také pravidelně pořizuje fotodokumentaci z demonstrací a podle snímků identifikuje jejich účastníky, na něž rovněž čeká vazba.

Běloruského pasu je potřeba si vážit

Na dotaz serveru Zerkalo, co mají nyní Bělorusové žijící v zahraničí dělat, měl poslanec Gennadij Davydko jednoduchou radu: mají se vrátit do vlasti a odpykat si trest. „Běloruského pasu je potřeba si vážit,“ prohlásil politik, který předsedá Stálé komisi pro lidská práva, národní vztahy a média.

„Pokud se nikdo nedopustil žádných zločinů či přestupků, dveře jsou pro něj vždy otevřené. A mají pasy, pokud mají běloruské, měli by si jich vážit, používat je a vrátit se do vlasti. Je-li to nutné, odpykejte si trest a pracujte normálně ve svobodné, spravedlivé a čisté, mírumilovné zemi,“ prohlásil.

Otázkou je, k čemu nyní budou sloužit běloruské konzuláty v zahraničí. Podporovat mezi zeměmi vzájemný obchod sice mohou, vlastním občanům už ale neposlouží. Veřejným tajemstvím je, že slouží – podobně jako v případě Ruska – k umístění agentů KGB.

Jen v Německu fungují čtyři konzuláty – v Hamburku, Mnichově, Chotěbuzi a Bonnu. K tomu samozřejmě i ambasáda v Berlíně. Tři konzuláty má pak Bělorusko v sousedním Polsku. V Česku funguje jen pražská ambasáda a honorární konzul v Karlových Varech.

Od doby, kdy Lukašenko zmanipuloval prezidentské volby v roce 2020 a zahájil bezprecedentní represe, podle údajů Eurostatu Bělorusové obdrželi v Evropské unii přes 522 tisíc povolení k pobytu. Jen loni vydaly jednotlivé země EU 309 tisícům běloruských občanů taková povolení, píše polský deník Rzeczpospolita.

Zdaleka nejvíce povolení vydalo Bělorusům Polsko (285 tisíc), následuje Litva (13 tisíc) a Německo (1900). Polsko navíc vydává běloruským občanům, kteří mají pobytovou kartu nebo povolení k dlouhodobému pobytu rezidenta EU, takzvaný polský cestovní doklad, který jim umožňuje cestovat do jiných zemí, aniž by měli běloruský pas.

Běloruská opozice vedená Svjatlanou Cichanouskou pak v litevském exilu připravuje vydávání opozičních pasů, o jejichž uznání jedná s různými zeměmi. Podle deníku Rzeczpospolita ale uznání běloruského opozičního pasu evropskými státy není příliš pravděpodobné.

„Zákon č. 326/1999 Sb., zákon o pobytu cizinců nabízí řešení v podobě ‚cestovního průkazu totožnosti a cizineckého pasu‘, ale ne všechny okolnosti mohou být právním důvodem pro vydání těchto dokladů. Například všeobecná branná povinnost v Bělorusku takovým důvodem není,“ řekla pro Českou televizi Kryscina Šyjanoková, ředitelka Kanceláře demokratických sil Běloruska v ČR.

Šyjanoková proto navrhuje, aby Ministerstvo vnitra zvážilo plošné řešení pro všechny běloruské občany, kteří mají povolení k pobytu na českém území. Pokud k tomu nedojde, hrozí Romanovi a dalším Bělorusům nucený návrat do vlasti. A s ním i možný nástup do armády, případně i do vězení.

Reklama

Doporučované