Hlavní obsah

Lukašenkův režim poslal manžela Cichanouské na 18 let do vězení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Svjatlana Cichanouská během své návštěvy Prahy.

Reklama

aktualizováno •

Sjarhej Cichanouski dostal vysoký trest za údajnou přípravu a organizaci masových nepokojů a podněcování k sociální nenávisti.

Článek

Běloruský soud v úterý rozhodl o vysokém trestu pro blogera a manžela vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské.

Jak informovala běloruská státní tisková agentura BelTA, Sjarhej Cichanouski půjde za přípravu a organizaci masových nepokojů a podněcování k sociální nenávisti na 18 let do vězení.

Cichanouski všechna obvinění odmítl.

Proces se konal za zavřenými dveřmi, na verdikt už na Twitteru reagovala jeho manželka: „Můj manžel Sjarhej Cichanouski byl odsouzen k 18 letům vězení. Diktátor se veřejně mstí svým nejsilnějším odpůrcům. Zatímco ukrývá politické vězně v uzavřených procesech, doufá, že bude pokračovat v tichosti v represích. Ale celý svět se dívá.“

Bezpečnostní složky zatkly Sjarheje Cichanouského loni v květnu, když se chystal kandidovat v prezidentských volbách proti dlouholetému autoritářskému vůdci země Alexandru Lukašenkovi.

Protože manžel nemohl, rozhodla se kandidovat Cichanouská.

Podle ústřední volební komise zvítězil opět Lukašenko; muž, který zemi vládne tvrdou rukou nepřetržitě od roku 1994.

Opozice, pozorovatelé a zástupci mnoha zemí Západu ovšem volby označili za zmanipulované a za skutečnou vítězku považují právě Cichanouskou.

Po volbách v Bělorusku vypukly masivní protivládní protesty, proti kterým policie tvrdě zasahovala, zatkla desítky tisíc lidí. Podle obhájců lidských práv je v Bělorusku za mřížemi 889 politických vězňů, včetně předních opozičních představitelů.

„Do roku 2020 platilo, že když někdo překročil červenou čáru stanovenou státem, dostal pokutu a tím to skončilo. A teď je takový prohřešek spojený přímo s ohrožením života, protože v běloruských vězeních jsou vytvářeny zvláštní podmínky pro politické vězně,“ popsal v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý poradce běloruského prezidenta Anatolij Kotov. Sám odešel do exilu a teď v rámci svých sil bojuje proti režimu, jemuž dříve sloužil. „Jsou případy, kdy ve vězení lidé zemřeli. Je mnoho lidí, kteří jsou cíleně nakaženi koronavirem. Cela, která je pro dvě nebo čtyři osoby a místo toho je jich tam 15 a jeden z nich má covid-19, tak to znamená, že ho budou mít všichni. Lidé jsou ve vězení i s rakovinou, ale to tam také nikoho nezajímá.

Celý rozhovor si můžete přečíst na tomto odkaze.

Další tresty pro vězně režimu

  • Verdikt si společně s Cichanouským vyslechlo také dalších pět aktivistů kritických k režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.
  • Jde o bývalého prezidentského kandidáta Mikalaje Statkeviče, blogera Ihara Losika, Uladzimira Cyhanoviče, Dzmitryje Papova a Arcjoma Sakava.
  • Ti dostali u soudu od 14 do 16 let vězení.
  • Šestice čelila mimo jiné obvinění, že chtěla v době loňských prezidentských voleb zorganizovat v zemi hromadné nepokoje.

Reklama

Doporučované