Hlavní obsah

Lunární modul společnosti Astrobotic přišel o kritické množství paliva

Foto: Profimedia.cz

Pondělní start rakety Vulcan s lunárním modulem Peregrine z amerického mysu Canaveral.

Reklama

Přistání na Měsíci bylo v rámci mise, v tuto chvíli podle agentury AP podle všeho odsouzené k zániku, plánované na 23. února.

Článek

Naděje společnosti Astrobotic Technology (AT) na první americké přistání na Měsíci po více než 50 letech se v pondělí několik hodin po startu výrazně ztenčily, když lunární modul přišel o kritické množství paliva. Uvedla to společnost v prohlášení, podle kterého se nyní odborníci snaží přehodnotit cíle mise.

AT už dříve oznámilo problémy s orientací solárního panelu, který modulu zajišťuje energii. Technikům se zařízení podařilo narovnat a dobít baterie, následně ale oznámili ztrátu paliva a selhání pohonných systémů. To podle týmu patrně vedlo k anomálii, která způsobila problémy se solárním panelem.

„Tým se snaží tuto ztrátu stabilizovat, ale vzhledem k situaci jsme upřednostnili maximalizaci vědeckých poznatků a dat, která můžeme získat. V současné době vyhodnocujeme, jaké alternativní profily mise jsou proveditelné,“ uvedla společnost.

Lunární modul Peregrine v pondělí do kosmu z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla raketa Vulcan skupiny United Launch Alliance (ULA). V bezmála dvoumetrovém těle modulu je uloženo 20 výzkumných „balíčků“ ze sedmi zemí a také lunární vozítko o velikosti krabice od bot soukromé univerzity Carnegie Mellon.

Na palubě jsou kromě řady vědeckých zařízení i náklady společností Celestis a Elysium Space, které se specializují na vysílání zpopelněných lidských pozůstatků do vesmíru: při této misi jde o symbolické prvky DNA či popel několika desítek lidí, mimo jiné tvůrce kosmického kultovního seriálu Star Trek Gena Roddenberryho, sci-fi spisovatele, průkopníka a autora románu 2001: Vesmírná odysea Arthura C. Clarka nebo trojice bývalých amerických prezidentů George Washingtona, Dwighta Eisenhowera a Johna F. Kennedyho.

Reklama

Doporučované