Hlavní obsah

Macron potvrdil svou kandidaturu v dubnových volbách

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Francouzský prezident Emmanuel Macron na snímku z prosince 2021.

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes večer oficiálně potvrdil svůj záměr kandidovat v dubnových prezidentských volbách.

Článek

Své rozhodnutí oznámil formou dopisu občanům, který souběžně zveřejnilo několik médií. V poměrně rozsáhlém textu žádá Francouze o důvěru, píše také o významu silné ekonomiky, školství i o aktuální válce na Ukrajině.

"Žádám vás o důvěru pro nový mandát prezidenta republiky. Jsem kandidátem, který bude spolu s vámi vymýšlet jedinečnou francouzskou a evropskou odpověď na výzvy tohoto století. Kandiduji proto, abych bránil naše hodnoty, které světové nepokoje ohrožují. Kandiduji proto, abych pokračoval v přípravě budoucnosti pro naše děti a vnoučata," napsal Macron.



První část textu se věnuje uplynulým pěti letům, Macron vyzdvihuje společně překonaná protivenství, včetně terorismu a pandemie covidu-19. Chválí růst ekonomiky, pokles nezaměstnanosti, investice do nemocnic a sílu Evropy jako celku. Naopak přiznává neúspěch na poli boje s klimatickými změnami nebo růst nerovností.

Macron původně na sobotu plánoval svůj první předvolební mítink, ale kvůli válce na Ukrajině a svým diplomatickým snahám o urovnání konfliktu ho odložil. Ze stejného důvodu také oddaloval své oznámení kandidovat. Uzávěrka přihlášek je v pátek v 18 hodin, Ústavní rada definitivní seznam kandidátů zveřejní v úterý.

První kolo voleb se ve Francii uskuteční v neděli 10. dubna, Macronova kampaň tak bude podle AFP patřit k historicky nejkratším. Dva nejúspěšnější kandidáti proti sobě stanou ve druhém kole 24. dubna. Největší šance uspět má podle dosavadních průzkumů právě Macron. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu získal navíc několik procentních bodů, aktuálně by ho v prvním kole volilo 27 až 28 procent Francouzů.

Reklama

Související témata:

Doporučované