Hlavní obsah

Maďarsko obrátilo. Vakcíny přes Evropskou unii objednat chce

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vláda premiéra Orbána v květnu oznámila, že vakcíny přes EU již objednávat nechce s tím, že jich má dostatek. Názor ale změnila o pár měsíců později. Od prosince by díky společnému kontraktu na očkování mohla začít očkovat i děti.

Článek

Maďarsko se v tichosti opět přidalo k ostatním členským státům EU a v rámci třetí smlouvy se společnostmi Pfizer/BioNTech tak získá přístup do roku 2023 k 1,8 miliardy dávek vakcín.

V pátek informaci pro server Euronews potvrdil mluvčí eurokomisařky pro zdraví a bezpečnost Stelly Kyriakidesové Stefan de Keersmaecker. „Potvrzuji, že Maďarsko se opět zařadilo do třetího kontraktu se společností Pfizer/BioNTech. Pro detaily kontaktujte maďarskou vládu,“ řekl. Tamní představitelé zatím rozhodnutí nekomentovali.

Maďarská vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem přitom v druhé polovině května nákup dalších vakcín přes společnou smlouvu odmítla. Šéf Orbánovy kanceláře Gergely Gulyás tehdy uvedl, že země má zásob dostatek. „Maďarsko se nechce zapojit do další fáze bruselského nákupu vakcín,“ řekl tehdy. „I v případě, že by byly potřeba posilující dávky, existuje dost vakcín ze zdrojů z Východu i Západu,“ cituje jeho slova agentura Reuters. Vakcíny od společností Pfizer/BioNTech označil navíc za drahé.

Podle zdrojů EU Maďarsko opět zažádalo, aby se stalo legitimní zemí pro objednávku vakcín v rámci třetího kontraktu již v září. Rozhodnutí následně musely potvrdit další členské státy na půdě Evropské rady. Přesný počet dávek, které získá, není známý.

Evropská léková agentura (EMA) tento týden schválila užití vakcíny Pfizer/BioNTech pro věkovou skupinu 5 až 11 let. Stala se zatím v EU jedinou, kterou vědci dětem doporučují. Pokud by se tedy Maďarsko opět nezařadilo mezi ostatní členské státy, hrozilo by mu, že vakcíny pro děti by v blízké době a oproti ostatním nemělo k dispozici.

Země přitom s očkováním dětí podobně jako další členské státy počítá. Orbán v pátek pro rozhlas uvedl, že očkování dětí by mohlo začít kolem 20. prosince, kdy první dávky dorazí.

Podobně jako jinde v Evropě i v Maďarsku počty nakažených covidem-19 rapidně přibývají. Země za poslední dny eviduje rekordní počty nakažených, které překonávají hranici deset tisíc nově nakažených.

Maďarů je proti covidu-19 plně očkovaných 5,8 milionu z necelé desetimilionové populace. Přes dva miliony už podle agentury MTI dostaly třetí posilující dávku. Kvůli vysokým přírůstkům nakažených vláda opět přistoupila k opatřením. Povinné jsou například roušky ve vnitřních prostorách a zaměstnavatelé mohou od svých podřízených požadovat, aby se očkovali.

Kromě v Evropě schválených vakcín je od propuknutí pandemie možné se v Maďarsku očkovat ruskou vakcínou Sputnik V a čínskou vakcínou Sinopharm.

Reklama

Doporučované