Hlavní obsah

Maledivy se přibližují Číně, Indie z nich stahuje vojáky

Foto: Shutterstock.com

Oblíbený turistický ráj se přibližuje Číně.

Reklama

Do května musí Maledivy opustit přibližně osmdesát indických vojáků, jejich stahování začne tuto neděli. Odsun před volbami slíbil pročínský prezident turistického ráje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Indie se v neděli chystá stáhnout z Malediv první skupinu vojenského personálu. Ostrovní stát se podle ní příliš sbližuje s Čínou. Postupné stažení přibližně 80 indických vojáků musí být provedeno do květnového termínu stanoveného prezidentem Mohamedem Muizzuem, který je obecně považován za pročínského.

Indie uvedla, že její vojenský personál byl na Maledivách kvůli údržbě a provozu dvou záchranných a průzkumných vrtulníků a malého letadla. Odsun indických vojáků byl předvolebním slibem Muizzua, který se dostal k moci v listopadu.

Indie měla dlouho vliv na Maledivy, jejichž strategická poloha jí umožňovala monitorovat klíčovou část Indického oceánu. Vztahy mezi oběma zeměmi se však v posledních měsících zhoršily, mimo jiné kvůli silné rétorice politiků turistického ráje vůči Dillí. Tuto mezeru se Čína snaží využít v boji obou asijských mocností o vliv v regionu.

Dillí se s Maledivami ale podařilo dohodnout, že vojenské jednotky budou nahrazeny indickým civilním technickým personálem, který bude letadla obsluhovat - první tým již na ostrovy dorazil.

Více si můžete přečíst zde:

„Letadla zůstanou na Maledivách a indický (civilní) personál je bude i nadále udržovat. Zdá se tedy, že obě strany dosáhly kompromisu,“ sdělil bývalý indický ministr zahraničí Šjam Saran.

Reklama

Doporučované