Hlavní obsah

Máme důkaz o ruských zákopech v Černobylu, tvrdí Ukrajina a zveřejnila video

Na záběrech, které zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, je vidět rozkopaná půda a sarkofág, který zakrývá černobylskou jadernou elektrárnu.Video: Twitter.com/Defence of Ukraine

 

Reklama

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo video, které má dokazovat, že si ruské jednotky vykopaly zákopy v takzvaném Rudém lese, který platí za nejvíce kontaminovanou oblast černobylské uzavřené zóny.

Článek

Už dříve se v médiích objevily zprávy o tom, že Rusové v takzvaném Rudém lese, který se rozkládá v bezprostřední blízkosti elektrárny a absorbuje velké množství radioaktivního prachu, vykopali zákopy a vytvořili další opevnění.

Tyto zprávy už dříve potvrdil ukrajinský státní podnik Energoatom, který v zemi provozuje atomové elektrárny. Ukrajinská armáda ve středu zveřejnila video, jež má potvrzovat přítomnost zákopů v černobylské oblasti.

Video není datované a jeho původ je neznámý. Ze záběrů je patrné, že bylo pravděpodobně natočeno za pomoci dronu.

Na videu je nejdříve vidět zjevně rozkopaná půda, pak se pohled kamery zvedne a rozhlíží se po okolí. V dálce je vidět sarkofág, který zakrývá černobylskou jadernou elektrárnu, kde došlo v roce 1986 k jaderné havárii.

„Videodůkaz. Ruské velení skutečně nařídilo svým vojákům, aby v březnu 2022 vykopali opevnění poblíž černobylské jaderné elektrárny v radioaktivním Rudém lese,“ stojí ve twitterovém příspěvku ukrajinské armády.

Na sdíleném videu je vidět cesta, která podle všeho odpovídá místu na mapách černobylské zóny. To by znamenalo, že se místo nahrávání nachází asi 3,5 km od jaderné elektrárny, upozorňuje server Business Insider.

Ruské jednotky se minulý týden zcela stáhly z černobylské jaderné elektrárny, kterou okupovaly už od samého začátku invaze.

Podle společnosti Energoatom ruští vojáci odešli z Černobylu zčásti proto, že začali jevit známky radiační otravy a propadli panice. „Mezi vojáky propukla téměř vzpoura,“ napsala ve svém vyjádření společnost.

Šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ale na Twitteru zpochybnila věrohodnost těchto informací. „Dovedla bych si vymyslet scénáře, které by i po 36 letech od havárie mohly vést k vysokým dávkám u jednotlivce. Ale akutní radiační syndrom u desítek lidí? To nejspíš někdo přehání,“ napsala. Reagovala tak na zprávu, že oblast opustilo sedm autobusů ruských vojáků, kteří vykazovali známky radiační otravy.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii uvedla, že tato tvrzení prošetřuje.

Podle nejmenovaných ukrajinských zaměstnanců, kteří byli v Černobylu v době ruské okupace, projížděli ruští vojáci obrněnými vozidly Rudým lesem, aniž by používali jakékoliv ochranné pomůcky a vystavovali se tak radioaktivnímu prachu.

Další z pracovníků uvedl, že někteří vojáci podle všeho nebyli obeznámeni s katastrofou, ke které v černobylské elektrárně v roce 1986 došlo.

Reklama

Doporučované