Hlavní obsah

Mapa ukazuje, která místa na Zemi v posledních 40 letech významně vysychají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Řehoř et al. 2024

Mapa ukazuje místa, kde se v posledních 40 letech statisticky významně snižuje půdní vlhkost.

Reklama

Mezinárodní skupina vědců mapovala, jak se mění půdní vlhkost. Vážná situace je v řadě míst, o kterých se mluví dlouhodobě. Ale nastala i v dalších regionech, kde už sucho prokazatelně způsobuje i socioekonomické problémy.

Článek

V úvodní mapě jsou zvýrazněna místa, kde se v posledních 40 letech statisticky významně snižuje půdní vlhkost. „Hodnoty, které máme v mapkách, ukazují procentní změny průměrné relativní půdní vlhkosti za jednu dekádu. Na některých místech jsme zjistili úbytek i o pět procentních bodů za deset let, což za 40 let znamená snížení o 20 %, a to už je opravdu velký rozdíl,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy klimatolog Jan Řehoř.

Řehoř vedl mezinárodní tým, složený především z českých vědců, který koncem loňského roku publikoval v časopise Environmental Research Letters studii zachycující vývoj půdní vlhkosti na veškeré nezaledněné pevnině na planetě. Píší v ní, že vody v půdě přibývá jen na pěti procentech území. Zato třetina světa vysychá.

Vážná situace je podle něj v řadě míst, o kterých se mluví dlouhodobě: na severu Číny nebo Středozápadě USA. „Nejméně řešené je sucho v rovníkové Africe, o které se tolik nemluví, přitom nám tam vyšel výrazný pokles půdní vlhkosti. Určitě ale můžu říct, že výsledky indikují více regionů, kde sucho prokazatelně způsobuje i socioekonomické problémy,“ dodal Řehoř.

Další podrobnosti v rozhovoru s Janem Řehořem.

Rozhovor o vysychání Země

„Obecně řečeno, tedy celosvětově, je největším viníkem vzrůstající teplota a s ní rostoucí výpar, který není dostatečně kompenzován srážkami. Ty sice celosvětově také rostou, ale ne dost na to, aby výpar kompenzovaly.“

Přečtěte si celý rozhovor s klimatologem Janem Řehořem.

Reklama

Doporučované