Hlavní obsah

Maskují své selhání, píší o brutálním ruském násilí čtenáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: murathakanart, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Násilí hraje v režimu řízeném vládcem Kremlu Putinem dlouhodobě velkou roli.

Reklama

Nad záběry mučených zatčených se v Rusku už nikdo nepozastaví. Režimu diktátora Vladimira Putina neskrývaná podpora kultu brutality vyhovuje. Jaký mají na projevy podpory násilí v ruské společnosti názor čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o ruským režimem podporovaném i přímo organizovaném násilí.

Ondrej Kovačič: Nikdo nezpochybňuje potřebu zločiny trestat. Je ale rozdíl mezi trestem a mstou. Účelem trestu je zločince donutit k nápravě nebo ho navždy vyčlenit ze společnosti, pokud se budeme bavit o doživotních trestech nebo trestech smrti. Účelem msty je vybít si zlost a agresi vyvolanou zločinem. Když stát volí mstu místo trestu, otevírá tím Pandořinu skříňku násilí, což nemůže skončit jinak než tím, že lidé začnou násilí schvalovat a stane se novou normou. Ovšem když se nová norma stane součástí života společnosti, lidé brzy pochopí, že před násilím není chráněný nikdo, dokonce ani ti, kteří ho schvalují, a pak začne složitý, dlouhý a především bolestný proces nápravy. Domnívám se, že Rusku je předurčeno si tímto procesem projít, a zároveň doufám, že nás se takový úpadek nikdy týkat nebude.

Miroslav Šilhavý: Narušených lidí je v každé společnosti dostatek. I u nás se najde děsivě dost lidí, kteří jsou přesvědčeni, že spravedlnost a morálku chápou lépe než zákony a právní řád. Dostrkat společnost k tomu, že esenbák je moudrý ochránce práva a že rána pěstí od esenbáka je spravedlivá, je ve skutečnosti velmi jednoduché. Vidíme sami, kolik lidí zcela bez znalostí historie i občanské nauky dodnes hltá 30 případů majora Zemana jako detektivky společnosti tak, jak by „měla fungovat“. Právo je nudné, pomalé a někdy i slabé se prosadit. Je to ale stále lepší než umožnit „dobře míněné“ bezpráví.

Jan Žalud: Kdyby se FSB nevěnovala šikanování vlastních lidí, kteří jsou proti válce, a také šikanování obsazených Ukrajinců, nikdy by se toto nestalo. Ukázkami násilí nezakryjí neschopnost. Zmlátit ty zločince umí i fanoušci FK Horní Dolní. Předejít tomu masakru měla FSB. A nedokázala to. Přestože to spousta tajných služeb říkala dopředu. Je to cena v životech bohatých Rusů za nespravedlivou válku na Ukrajině.

Veronika Fendrychová: A nejlépe umučit k smrti ještě před soudem a vyšetřováním. Mrtvý už se obhajovat nemůže. A režim je spokojený.

Stanislav Hrouzek: Tvrzení, že je Rusko civilizačně zaostalé, je bohužel jen eufemismem. Ve skutečnosti je to typ násilnické společnosti, která je možná jen v diktaturách a v civilizovaných společnostech byla vždy považována za nepřijatelnou.

Vilém Barák: Měřítkem toho, že jste v jakž takž fungující demokratické, svobodné zemi, je množství kopanců do žeber a úderů hlavou o chodník při zatýkání. Resp. možnost pachatele zpětně pohnat k odpovědnosti.

Petr Chylík: Kupředu levá, směr KLDR. Ale historicky to bohužel docela funguje. Také jsme 40 let „drželi hubu a krok“. Nebýt Ronalda Reagana a pak Gorbačova, tak ji držíme dodnes a stojíme před Vánoci frontu na banány a pomeranče. Ještě jsem zapomněl na pana prezidenta Václava Havla. Ale nebýt Ronalda a „Gorbiho“, tak by skončil podobně jako Navalnyj. A to naštěstí nejsme Rusko! Tam to vždy bylo xkrát horší.

Vladislav Zvelebil: Když si něčím nejsi jistý, přehluš to chlapáckou brutalitou! V Rusku nejenže si nejsou zcela jistí, že soudí skutečného pachatele. V Rusku mnohokrát vědí, že soudí nevinného, nastrčenou oběť. Proto musí být chlapácká brutalita ještě větší, aby se to přebilo.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Martin Holý: Ruská společnost měla k násilí vždy blízko, což krásně popsala řada ruských spisovatelů. Dneska většina Rusů vraždění civilistů na Ukrajině nejen oslavuje, ale ještě kritizuje armádu, že je příliš mírná. Děs. Dost podobné podporovatelům Hamásu.

Jarmil Sýkora: Rusové byli vždycky „lidumilové“… Bylo to vidět na bolševických čistkách po bolševické revoluci, hladomoru na Ukrajině, bez slitování v Katyni povraždili polské vojáky, jinak se nechovali k vlastním – za prvním šikem šel druhý a samopaly kosil vracející se vojáky. Jak se Rusové chovali v dobytých oblastech, je také známo, rabovali, drancovali, kradli, znásilňovali, mučili a zabíjeli nevinné civilisty. Jak se chovali po válce, jsme také viděli: Kam Rus šlápl, sto let tráva nerostla. Rus umí diskutovat pouze výhrůžkami a se zbraní v ruce, jiné argumenty nezná. Této zhoubné nemoci z východu se musí Evropa bránit a musí uchránit výdobytky západní civilizace.

Reklama

Doporučované