Hlavní obsah

Matce Navalného konečně ukázali synovo tělo. Chtějí, ať ho pochová tajně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Aleksey Dushutin, Shutterstock.com

Pietní místo za Alexeje Navalného v Petrohradu.

Reklama

aktualizováno •

Podle matky zesnulého ruského opozičníka jí úřady vyhrožovaly, že pokud syna nepochová tajně, může se s jeho tělem něco přihodit. Mezitím se prezident USA Joe Biden setkal v Kalifornii s Julijí Navalnou a její dcerou.

Článek

Matka ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel v pátek za nejasných okolností ve vězení za polárním kruhem, podle agentury Reuters uvedla, že ji konečně ukázali synovo tělo.

Úřady ale podle ní chtějí, aby ho pochovala tajně, bez obřadu, a vyhrožovaly jí, že pokud nebude souhlasit, může se s Navalného tělem něco přihodit. Vyšetřovatel jí řekl, že čas není na její straně a tělo podléhá rozkladu, dodala Ljudmila Navalná.

„Podle zákona mi okamžitě měli vydat Alexejovo tělo, ale dodnes to neudělali,“ postěžovala si ve vystoupení na serveru YouTube, natočeném poté, co podle vlastních slov strávila 24 hodin u vyšetřovatelů v Salechardu na severu Ruska. Tam ji také odvezli na tajnou návštěvu márnice. „Vydírají mne a kladou podmínky, kde, kdy a jak má být Alexej pochován. To je nezákonné,“ řekla.

Úřady si podle ní přejí, aby ji mohly jen dovést k čerstvému hrobu na okraji hřbitova a prohlásit, že tam leží její syn, ale s tím nesouhlasí a přeje si, aby Navalného přátelé měli možnost se s ním rozloučit. „Nechci žádné zvláštní podmínky, chci jen, aby se vše odehrálo v souladu se zákonem,“ řekla. „Požaduji, aby mi neprodleně vydali synovo tělo,“ zdůraznila.

V lékařské zprávě o úmrtí, kterou viděla Navalného matka, je uvedeno, že opoziční politik zemřel z přirozených příčin, uvedla Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na sociální síti X.

Ruské úřady dosud na prohlášení Navalného matky nereagovaly. Komentátoři předpokládají, že Kreml se před prezidentskými volbami, které se uskuteční v půlce března, obává, že by se pohřeb s případnou účastí desítek tisíc lidí mohl přeměnit v demonstraci proti Putinovu režimu.

Biden se sešel s Navalného manželkou

Americký prezident Joe Biden se dnes v Kalifornii setkal s vdovou po Navalném Julijí a jeho dcerou Darjou. Vyjádřil jim soustrast, napsala agentura Reuters s odkazem na Bílý dům. Navalnyj podle ruských úřadů minulý týden zemřel ve vězení.

Biden během setkání vyjádřil obdiv k Navalného „mimořádné odvaze a jeho odkazu boje proti korupci a za svobodné a demokratické Rusko, v němž právní stát platí stejně pro všechny“, uvedl Bílý dům v prohlášení.

Prezident rovněž potvrdil dřívější oznámení své kanceláře, že Spojené státy v pátek představí nové rozsáhlé sankce proti Rusku. Ty reagují na Navalného smrt a jsou i připomínkou dvouletého výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu z 24. února 2022. Opatření se budou podle Bílého domu týkat mimo jiné obranného průmyslu či zdrojů ekonomických příjmů pro Rusko.

Reklama

Související témata:

Doporučované