Hlavní obsah

Média: Írán se bojí eskalace, kterou způsobují útoky Húthíů

Foto: Shutterstock.com

Ukázka íránských raket na vojenské přehlídce v Teheránu.

Reklama

Útok bezpilotního letounu, při němž zemřeli tři američtí vojáci na americkém stanovišti v Jordánsku, i další útoky Húthíů znervózňují iránské vedení, míní američtí představitelé. Podle informací CNN se Teherán bojí další eskalace.

Článek

Američtí představitelé se domnívají, že existují známky, že íránské vedení je nervózní z některých akcí svých zástupných skupin v Iráku, Sýrii a Jemenu. Útoky militantních skupin hrozí narušit globální ekonomiku a výrazně zvýšit riziko přímé konfrontace se Spojenými státy, informuje CNN.

Útok bezpilotním letounem, při němž byli zabiti tři američtí vojáci na americkém stanovišti v Jordánsku a který USA připsaly Íránem podporované skupině Islámský odpor v Iráku, Teherán zaskočil a znepokojil tamní politické vedení, uvedli představitelé pro CNN s odvoláním na americké zpravodajské služby. Starosti by měly dělat i nevybíravé útoky jemenských Húthíů na lodní dopravu v Rudém moři. Povstalci se zaměřili na lodě amerického námořnictva, což hrozí eskalací, a útoky způsobily globální hospodářské škody.

Íránem podporovaní islámští bojovníci podnikli od října více než 160 útoků na americké síly. A přestože Írán dlouhodobě financuje, vybavuje a cvičí milice v regionu s cílem útočit na Američany, úder z uplynulého víkendu byl prvním, při němž byli zabiti příslušníci amerických jednotek od zahájení téměř každodenních útoků před čtyřmi měsíci. Bidenova administrativa nyní zvažuje možnosti, jak na nedávný útok v Jordánsku reagovat. Jisté je, že údery uvnitř samotného Íránu jsou velmi nepravděpodobné, protože Spojené státy neusilují o přímou válku s Íránem, jak uvedl Bílý dům.

V úterý milice Katáib Hizballáh se sídlem v Iráku oznámila, že pozastavuje veškeré útoky na americké síly, což je potenciální pokus o zmírnění eskalace. Někteří současní i bývalí američtí představitelé jsou ale i tak skeptičtí, že by to mělo znamenat změnu íránské taktiky.

Húthíové stupňují útoky v Rudém moři

Válka Izraele proti Hamásu stále více dopadá i na celý blízkovýchodní region. Stupňují se zejména útoky jemenských Húthíů v Rudém moři. Jen za úterý americké ozbrojené síly sestřelily 12 útočných dronů, tři balistické protilodní střely a dvě pozemní útočné střely s plochou dráhou letu.

Krom Spojených států si Írán proti sobě poštvává i Indii. Na lodě s indickou posádkou nebo směřující do Indie Húthíové zaútočili hned několikrát. V reakci na to indická vláda vyslala do Arabského moře několik válečných lodí. Stejně problematická je húthíjská aktivita i pro Čínu. Dva čínští státní dopravní giganti museli také odklonit desítky lodí z Rudého moře na mnohem delší trasu kolem jižního cípu Afriky, což zvýšilo náklady na dopravu. Peking v úterý vyjádřil znepokojení nad situací a vyzval k ukončení útoků na civilní lodě.

Reklama

Doporučované