Hlavní obsah

Medveděv nevylučuje útoky na jaderné elektrárny ve východní Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anton Veselov, Shutterstock.com

Někdejší ruský prezident a premiér Dmitrij Medveděv.

Reklama

Někdejší ruský prezident tak reagoval na nepodložené zprávy o útoku na ruskou Smolenskou jadernou elektrárnu. Tamní správa tvrdí, že zařízení funguje normálně.

Článek

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv na telegramu pohrozil, že by Rusko mohlo zaútočit na ukrajinské jaderné elektrárny a další jaderná zařízení ve východní Evropě.

Někdejší ruský prezident tak reagoval na nepodložené zprávy o tom, že ukrajinské ozbrojené síly se pokusily zaútočit na ruskou Smolenskou jadernou elektrárnu a vojenskou leteckou základnu v Kalužské oblasti, přiblížil ruský exilový server Meduza.

S informací o útoku přišel ruský propagandistický kanál Mash, podle kterého systémy protivzdušné obrany zásahu zabránily. Citovala ho i státní agentura TASS.

„Pokud se potvrdí pokus o útok raketami NATO na Smolenskou JE, měli bychom zvážit scénář současného ruského úderu na Jihoukrajinskou JE, Rivenskou JE a Chmelnyckou JE, jakož i na jaderná zařízení ve východní Evropě. Zde se nemáme za co stydět,“ napsal podle TASS Medveděv.

Smolenská jaderná elektrárna stojí nedaleko města Desnogorsk, asi 150 kilometrů od Smolensku, hlavního města regionu, po kterém je pojmenovaná.

Aktuálně o Záporožské elektrárně

Státní jaderná společnost Enerhoatom v prohlášení uvedla, že Rusové z okupované elektrárny stáhli experty a na jejich místa dosazují personál s minimální praxí. Riziko zničení elektrárny nicméně podle rozvědky pokleslo.

Úřady ve Smolenské a Kalužské oblasti v neděli neohlásily žádné incidenty. Gubernátor sousední Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz uvedl, že nad oblastí byly sestřeleny dvě rakety vypálené ukrajinskými ozbrojenými silami, z nichž jedna dopadla v obci Bajtoš.

Samotná elektrárna podle TASS na telegramu napsala, že dva tamní reaktory fungují běžným způsobem a třetí podstupuje plánovanou opravu.

Medveděv se po zahájení invaze na Ukrajinu minimálně svými prohlášeními prosadil coby kremelský „jestřáb“, tedy zastánce tvrdého přístupu vůči nepříteli.

Tu hrozí, že celá Ukrajina bude hořet, pokud Kyjev dostane další zbraně, jindy ujišťuje, že Západ bez reakce přejde jaderný útok proti Ukrajině, a mezitím stíhá vyzývat zahraniční představitele ke spáchání rituální sebevraždy. Medveděv je velmi aktivní na sociální síti Telegram a právě ta je zdrojem nespočtu jeho vyjádření.

Reklama

Doporučované