Hlavní obsah

„Celá Ukrajina bude hořet.“ Medveděv zuří kvůli novým střelám pro Kyjev

Foto: Anton Veselov, Shutterstock.com

Exprezident Dmitrij Medveděv je v současnosti místopředsedou ruské Bezpečnostní rady a patří mezi čelní kremelské proválečné jestřáby.

Reklama

aktualizováno •

Spojené státy tento týden ohlásily, že dodají na Ukrajinu i střely GLSDB, které by měly zdvojnásobit dostřel tamní armády. Ruský exprezident Dmitrij Medveděv v reakci na to znovu vyhrožuje i jadernými zbraněmi.

Článek

Kdysi „liberální hlas ruského režimu“ znovu potvrzuje, že v týmu prezidenta Vladimira Putina zastává pozici jestřába. Bývalý šéf Kremlu a stávající místopředseda Bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv v neděli opět vyhrožoval Ukrajině.

V rozhovoru s ruskou novinářkou Nadanou Friedrichsonovou varoval, že nové dodávky pokročilých zbraní ze Spojených států vyvolají další odvetné údery ze strany Moskvy. Nevyloučil ani aktivaci ruské jaderné doktríny.

„Veškeré území Ukrajiny, které zůstává pod vládou Kyjeva, bude hořet,“ citovala podle agentury Reuters slova ruského exprezidenta Friedrichsonová.

Novinářka se Medveděva zeptala, jestli by dodávky zbraní dlouhého doletu mohly Moskvu přimět jednat s Kyjevem. „Výsledkem by byl pravý opak,“ odpověděl politik v rozhovoru zveřejněném na sociální síti Telegram. „Jenom morální šílenci, kterých je v Bílém domě i v Kapitolu dost, takhle můžou argumentovat,“ dodal.

Americký Pentagon v pátek oznámil další vojenskou pomoc Ukrajině ve výši víc než 2 miliard dolarů. Součástí budou i nové střely, které by měly zdvojnásobit ukrajinský dostřel.

Putin prý nařídil armádě dobýt do března dvě oblasti

Zdroj z ruského štábu na Ukrajině řekl, že generálové jsou rozhodnuti poslat na porážku desetitisíce mobilizovaných vojáků. Podceňují však známá rizika.

Někteří komentátoři (příklad) se domnívají, že příchod tzv. GLSDB na bojiště by situaci změnil podobně jako systém HIMARS. Než ho Ukrajina měla k dispozici, ruské síly mohly umisťovat velitelská stanoviště a sklady v blízkosti frontové linie, což jim umožnilo efektivnější řízení i zásobování oddílů přímo na bojové linii. Později muselo Rusko svou taktiku zásadně proměnit (podrobněji o střelách zde).

Rusko s blížícím se ročním výročím zahájení invaze kompletně nekontroluje žádnou ze čtyř ukrajinských oblastí, které na podzim nezákonně anektovalo. V poslední době se i proto opakovaně spekuluje o tom, že Moskva spustí novou ofenzivu (více zde).

Ruští představitelé také zmiňují možnost nasazení jaderných zbraní – ruská jaderná doktrína totiž povoluje jejich použití v případě útoku konvenčními zbraněmi, který „ohrozí samu existenci Ruské federace jako státu“. Pod to by mohlo spadat i ohrožení území, která Kreml považuje za součást Ruska.

Medveděv se vyjádřil i k možnosti, že by nově dodané zbraňové systémy Ukrajina použila k úderu na Krymu, který Rusko protiprávně anektovalo už v roce 2014.

„Nestanovujeme si žádné limity, s ohledem na povahu hrozeb jsme připraveni použít všechny typy zbraní,“ odpověděl Medveděv. „Můžu vás ujistit, že odpověď by byla rychlá, tvrdá a přesvědčivá,“ doplnil ruský lídr.

Jeho slova komentoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. „Mezinárodní právo mluví jasně. Ukrajina může osvobodit své území jakýmkoli způsobem. Krym je Ukrajina,“ napsal na twitteru.

Slova ruských představitelů o odvetných úderech považuje za potvrzení ruských úmyslů páchat masové vraždy a snahy zastrašovat. „Vždycky Medveděva ignorujte,“ vyzval Podoljak.

V neděli pak Kyjev slíbil, že očekávané rakety GLSDB nepoužije k útokům na Rusko. „Našim partnerům stále opakujeme, že se zavazujeme nepoužít zbraně dodané zahraničními spojenci proti ruskému území, ale pouze proti ruským jednotkám na dočasně okupovaných ukrajinských územích,“ citovala ČTK ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova.

Reklama

Doporučované