Hlavní obsah

Kanada v plamenech: Lesní požáry už stihly přepsat všechny historické tabulky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Marc Bruxelle, Shutterstock.com

Centrum Montrealu pod kouřovou poklicí, kterou způsobily kanadské lesní požáry. Foceno 24. června 2023.

Reklama

aktualizováno •

V Kanadě nepřestává hořet. Lesní požáry jsou už teď, ani ne v půlce sezony, rekordní jak co do spálené plochy, tak do množství uvolněného oxidu uhličitého i škodlivých látek.

Článek

Velikost spálené plochy i množství uvolněného oxidu uhličitého v Kanadě nemají obdoby. Požárová sezona v oblasti většinou dosahuje vrcholu v červenci a trvá až do srpna. Ta letošní ale dosáhla rekordních čísel už teď, na konci června.

Už za prvních šest měsíců v Kanadě shořelo víc hektarů porostu než za celý rok 1995, donedávna rekordní. Obrázek o tom, jak výjimečná letošní sezona je, dokresluje i srovnání s posledními deseti lety:

Kanadské meziresortní středisko pro lesní požáry (CIFFC) vede statistiku spálené plochy od roku 1983.

Ještě více jsou obří rozměry letošních požárů patrné, když se na poslední roky nepodíváme v celku, ale zaměříme se jen na současné roční období. Takhle srovnání vypadá za posledních deset let. Modrá čára ukazuje průměr za celé období, šedivá barva vytyčuje rozsah, ve kterém se plocha v posledních deseti letech pohybovala:

Foto: Seznam Zprávy

Raketový start letošní požárové sezony.

Podobně vypadá i srovnání aktuálního množství uvolněného oxidu uhličitého s průměrem za posledních 20 let. Letošek ve srovnání s tím, co bylo naměřeno v moderní historii, nesnese srovnání:

Foto: Seznam Zprávy

Kumulativní množství uvolněného oxidu uhličitého z požárů v Kanadě letos ve srovnání s dlouhodobým průměrem.

Z požárů se samozřejmě neuvolňuje jen oxid uhličitý, ale i škodlivé látky, které se dostávají do kanadských i amerických měst a ohrožují zdraví místních.

Například Montreal se kvůli kouři z požárů v posledních dnech zařadil mezi vůbec nejznečištěnější města z celého světa z hlediska kvality ovzduší. Už v první půlce tohoto měsíce kouř z požáru zahalil i americká města včetně New Yorku, kde způsobil nejhorší znečištění vzduchu od 60. let.

Kouř doputoval znovu až do Evropy

V posledních dnech kouř z kanadských požárů také doputoval až do Evropy (ne poprvé).

Satelitní snímky NASA ho zachytily nad Portugalskem a nad vlastním územím ho detekovali i britští meteorologové. Podle nich se nicméně v Evropě není třeba bát zhoršení kvality vzduchu.

Vysvětlují, že kouř k břehům kontinentu doputoval prostřednictvím tzv. tryskového proudění (jet stream) ve vyšší části atmosféry, takže se ho Evropané nenadýchají. Očekávat se ale podle britské vládní meteorologické agentury dá zvláštní podívaná při východech a západech slunce.

Momentálně v Kanadě podle úřadů hoří necelých 500 požárů.

Bude hůř

Sílící požáry jsou důsledkem člověkem způsobeného globálního oteplování. Souvislost klimatických změn s požáry je vědecky prokázaná a není pochyb, že jich bude se zvyšujícími se teplotami a suchem přibývat. Tedy pokud člověk nepřijde na to, jak požárům lépe zamezovat i v situaci, kdy přibývá dní s počasím, které napomáhá jejich vzniku.

Vliv klimatické změny na požáry spočívá právě ve zvyšujícím se počtu dní, kdy panují ideální podmínky pro jejich vznik a šíření. Tématu jsme se podrobněji věnovali zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované