Hlavní obsah

Mexická armáda převzala kontrolu nad rodným městem mocného drogového bosse

Foto: Profimedia.cz

Mexická armáda v městečku Naranjo de Chila, odkud pochází lídr kartelu Cartel Jalisco New Generation (CJNG), Nemesio Oseguera Cervantes.

Reklama

Nemesio Oseguera Cervantes, známý jako „El Mencho“, je hledaný v Mexiku i v USA. Jeho gang je jedním z nejmocnějších drogových kartelů v Mexiku. Předpokládá se, že stojí za mnoha útoky na mexické bezpečnostní složky.

Článek

Mexická armáda převzala kontrolu nad Naranjo de Chila ve státě Michoacán, rodným městem mocného drogového bosse Nemesia Oseguery Cervantese. Krok armády byl podle BBC reakcí na to, že v oblasti během posledních několika týdnů explodovaly dvě nášlapné miny. První exploze zranila několik vojáků a druhá zabila místního farmáře.

Do nedaleké Aguililly, městečka dlouhodobě ovládaného kartelem Cartel Jalisco New Generation (CJNG), vtrhly jednotky mexické armády 8. února. Reagovaly tak na nejčerstvější nárůst kriminality, k němuž v mexickém státě Michoacán došlo. Několik dní předtím kartel zneškodnil armádní vozidlo nastraženým improvizovaným výbušným zařízením (IED) na silnici. 10 vojáků tehdy bylo zraněno.

Několik let na útěku

Cervantes se narodil v mexickém městečku Naranjo de Chila, které se nachází v městské správě Aguililly. Jeho rodina v dobách, kdy vyrůstal, pěstovala avokáda a Cervantes musel ve 14 letech opustit základní školu a vypomáhat rodině. Aby se z chudobného života vymanil, v 80. letech nelegálně emigroval do USA.

V roce 1986 žil v oblasti Sanfranciského zálivu. Tehdy ho poprvé zatkla policie, za krádež a držení nabité zbraně. Koncem 80. let několikrát pod falešnými aliasy překročil americko-mexickou hranici. Mexičtí vyšetřovatelé se domnívají, že právě v této době se zapojil do výroby a obchodu s pervitinem. V roce 1989 byl El Mencho znovu zatčen v San Francisku, tentokrát za prodej drog.

Poté, co byl několikrát zatčen, ho úřady počátkem 90. let deportovaly do Mexika. Nakonec se vyšplhal na vrchol zločineckého kartelu Milenio. Následně založil kartel vlastní, Cartel Jalisco New Generation (CJNG). Nyní je už několik let na útěku.

Foto: Profimedia.cz

Americký Úřad pro potírání drog (DEA) nabízí za informace vedoucí k dopadení Cervantese odměnu 10 milionů dolarů (214 milionů Kč).

Cervantes je hledán pro obchodování s drogami, zapojení do organizovaného zločinu a nelegální držení střelných zbraní. Údajně je odpovědný za koordinaci operací obchodu s drogami po celém světě, včetně Severní a Jižní Ameriky, Evropy i Asie, píše agentura AP. Pod vedením Cervantese se CJNG stal jednou z hlavních mexických zločineckých organizací.

Moc a síla kartelu CJNG roste

Kartel CJNG je nechvalně proslulý tím, že se užití násilí neštítí. Navzdory dopadení některých vrcholných představitelů je v současné době největší kriminální hrozbou v Mexiku a zdá se, že se bude dále rozšiřovat.

Z původní mocenské základny ve státě Jalisco se působnost kartelu rozšířila téměř po celém Mexiku. Kartel CJNG také pracuje s tím, jak na něj veřejnost nahlíží. Podle webu Insight Crime na mexické občany apeluje idealistickou propagandou a slibuje jim, že regiony zbaví působení jiných zločineckých syndikátů.

CJNG již několik let bojuje o kontrolu nad západním státem Michoacán s konkurenčním kartelem Los Viagras. Podle agentury Associated Press byly v rámci boje o kontrolu v oblasti rozmístěny výbušniny a nášlapné miny. Zintenzivnily se také útoky, které kartely provádí pomocí dronů.

Armáda tak v západním státě Michoacán musela nasadit do boje speciální jednotky vybavené detektory kovů. V oblasti kolem města Aguililla jednotky výbušných zařízení nalezly desítky.

Znepřátelené kartely již v boji o kontrolu nad Michoacánem použily řadu podomácku vyrobených zbraní, používají dokonce obrněné vozy a bezpilotní letouny upravené pro shazování malých bomb. Drogové kartely si stát Michoacán oblíbily kvůli námořním přístavům, které umožňují pašování drog do Spojených států skrze nehlídané trasy, upozornila agentura AP.

Atentát na policejního šéfa

Gang El Mencha je jedním z nejmocnějších drogových kartelů v Mexiku a předpokládá se, že stojí za útoky na mexické bezpečnostní složky, včetně přepadení ve státě Jalisco v roce 2015, při kterém zemřelo 15 policistů.

Ozbrojenci tehdy zaútočili na policejní konvoj, který jel po dálnici směrem k hlavnímu městu státu, Guadalajaře. Bezpečnostní expert z Mexické národní autonomní univerzity Raul Benítez útok popsal jako dobře naplánovaný a zorganizovaný.

Dalším útokem, který pravděpodobně má na svědomí kartel Jalisco New Generation, je pokus o atentát na policejního šéfa hlavního města Mexico City. Omar García Harfuch byl při přepadení v roce 2020 několikrát postřelen, jeho zranění ale nebyla vážná. Zemřeli ale dva jeho osobní strážci a kolemjdoucí žena.

Na Harfuchovo obrněné vozidlo tehdy zaútočilo dvacet osm lidí, a to na ulici vedoucí do exkluzivní čtvrti Lomas de Chapultepec, kde se nachází řada velvyslanectví. Ačkoli Mexiko již dlouho trpí mimořádným výskytem kriminality, troufalost tohoto útoku na vysoce postavenou osobu v přísně střežené oblasti hlavního města vzbudila ještě větší obavy, napsal web BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované