Hlavní obsah

Mexická policie zadržela šéfa kartelu. Viní ho z vraždy několika Američanů

Foto: Shutterstock.com

Mexická policie dopadla šéfa jednoho z tamních zločineckých kartelů. Ilustrační fotografie.

Reklama

Policistům se podařilo zadržet šéfa frakce mexického kartelu Josého Alberata García Vilana. Jeho skupina je obviněna z únosu a vraždy několika amerických občanů. Patrně si je spletli s členy konkurenční frakce kartelu.

Článek

Policie zajala Josého Alberata García Vilana, šéfa frakce nechvalně proslulého kartelu Mexického zálivu (Gulf Cartel), napsal dnes server BBC. Vilano, rovněž známý jako La Kena nebo Ciclon 19, byl dopaden v mexickém městě Monterrey poté, co úřady získaly informace o jeho pobytu.

Vilanova frakce Los Ciclones je obviněna z únosu čtyř amerických občanů a následné vraždy dvou z nich. K incidentu došlo v březnu minulého roku ve městě Matamoros, v němž se setkávají znepřátelené frakce kartelu, které spolu bojují o kontrolu pašeráckých tras vedoucích do Spojených států.

Američané do Mexika cestovali kvůli kosmetickým zákrokům, což u obyvatel Spojených států není neobvyklé, protože v Mexiku jsou tyto zákroky podstatně levnější. Na internetu se následně objevilo video, které ukazuje, jak jsou zajati skupinou ozbrojených mužů a násilím vpraveni do dodávky.

Motiv únosu je zatím nejasný, úřady ale pracují s možností, že si únosci spletli skupinu Američanů s členy konkurenční frakce kartelu.

Zločinecké gangy řádí i v Ekvádoru

Reklama

Doporučované