Hlavní obsah

Miliony za dohodu s Epsteinem. Dokument může zachránit královnina syna

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew obvinění dlouhodobě odmítá. V rozhovoru s BBC z roku 2019 dokonce razantně popřel, že by Giuffreovou vůbec kdy potkal.

Reklama

Vyrovnání mezi Virginií Giuffreovou a Jeffreym Epsteinem z roku 2009 omezuje možnost oběti žalovat další možné aktéry. Nově odpečetěné dokumenty by tak mohly mít vliv na pokračování kauzy kolem prince Andrewa.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Britský princ Andrew a jeho tým právníků dostal šanci nahlédnout do vyrovnání, které před více než deseti lety uzavřel Jeffrey Epstein s jednou z žen, která ho vinila ze sexuálního násilí, Virginií Giuffreovou. Zapečetění dohody bylo prolomeno v pondělí, a na veřejnost se tak dostalo její dlouho utajované přesné znění.

V rámci občanskoprávního vyrovnání dnes osmatřicetiletá Giuffreová v roce 2009 přijala půl milionu dolarů, což v přepočtu na koruny činí téměř 11 milionů. Částka měla urovnat její soudní spor s nyní již zesnulým americkým finančníkem a zbavit odpovědnosti další, které Giuffreová mohla hnát před soud jako „potenciální obžalované“.

V době, kdy žalovala Epsteina, se Giuffreová nechala slyšet, že byla nucena k sexuálním praktikám i s dalšími muži. Ti měli pocházet z řad politiků, akademiků i z královské rodiny. Andrew proto věří, že právě status prince ho řadí mezi osoby, které vyrovnání chrání.

Podle Andrewových právníků by tedy odstavec s těmito informacemi měl být důvodem, proč žena prince nemůže žalovat. Právní zástupce Giuffreové ale považuje tehdejší vyrovnání za irelevantní k aktuálnímu případu. „Dokument se o princi Andrewovi nezmiňuje. Ani o něm nevěděl,“ cituje agentura Reuters právníka Davida Boiese.

„V urovnaném případu proti Jeffreymu Epsteinovi nemohl být oním ‚potenciálním obžalovaným‘, protože nepodléhal jurisdikci státu Florida a protože případ zahrnoval federální nároky, kterých nebyl součástí,“ osvětlil Boies kartu, se kterou v nynější kauze hraje tým stojící za Giuffreovou.

Zveřejnit znění vyrovnání prý její právníci chtěli proto, aby dokument vyvrátil tvrzení, která o něm činí protistrana. Ta během úterý plánuje předložit soudu další argumenty na podporu žádosti o zamítnutí žaloby vůči princi. Kroky Giuffreové jsou podle Andrewových právníků motivované pouze vidinou dalších peněz.

Nyní bude na americkém soudci Lewisi Kaplanovi v New Yorku, aby rozhodl, zda klauzule v urovnání blokuje žalobu, kterou Giuffreová na prince podala. Soudní spor je zatím v rané fázi a líčení by se podle Kaplana mohlo odehrát mezi zářím a prosincem tohoto roku. Na stole je však také scénář, podle kterého by ještě před tím mohlo dojít k finančnímu vyrovnání.

Žalobu Giuffreová podala v srpnu minulého roku. Syn britské královny se podle ní měl v minulosti dopustit sexuálního zneužívání nezletilé Virginie a k činům mu měl dopomoci právě Jeffrey Epstein a jeho bývalá přítelkyně Ghislaine Maxwellová. Ti mu prý v dané době poskytli azyl ve svých nemovitostech.

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew s Virginií Giuffreovou na fotografii, která nejspíše pochází z roku 2001. V pozadí stojí Ghislaine Maxwellová.

„Volám prince Andrewa k odpovědnosti za to, co mi udělal,“ nechala se tehdy slyšet Giuffreová. „Mocní a bohatí nemají výjimku v zodpovědnosti za své činy. Doufám, že další oběti uvidí, že je možné nežít v mlčení a strachu, ale mohou si vzít svůj život zpět tím, že promluví a budou požadovat spravedlnost.“

Giuffreová v minulosti opakovaně vznesla obvinění jak proti Epsteinovi, tak proti Maxwellové i Andrewovi. Princ obvinění však dlouhodobě odmítá. Na konci roku 2019 v rozhovoru s BBC dokonce razantně popřel, že by Giuffreovou vůbec kdy potkal. Kvůli svým stykům s Epsteinem se člen britské královské rodiny nicméně stáhl z veřejného života.

Šestašedesátiletý Epstein, registrovaný sexuální delikvent, spáchal sebevraždu v srpnu 2019 – nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezřením ze sexuálních zločinů. Ve vězení tehdy čekal na soud kvůli obviněním z obchodování s lidmi. Jeho smrt vzbudila vlnu kontroverzí a dala vzniknout řadě konspiračních teorií.

Šedesátiletá Maxwellová byla obviněná z několika zločinů včetně podílu na kriminálním spiknutí. Epsteinovi měla pomáhat s rekrutováním a přípravou nezletilých dívek. Vinu žena dlouhodobě odmítá, na konci prosince minulého roku ji však soudní porota v New Yorku uznala vinnou. Za mřížemi by Maxwellová mohla strávit zbytek života.

Reklama

Doporučované