Hlavní obsah

„Mimozemšťané existují a vláda má důkazy.“ UFO prý americké vojáky i zranilo

Foto: Marko Aliaksandr, Shutterstock.com

Umělecké ztvárnění létajícího talíře. Žádný takový se na zasedání podvýboru americké Sněmovny reprezentantů neobjevil.

Reklama

Tři veteráni ve středu vypovídali před Sněmovnou reprezentantů o jevech známých jako UFO. Tvrdili, že vláda tají program, který tyto objekty shromažďuje. Jeden z nich dokonce říkal, že vláda má mimozemský biologický materiál.

Článek

Že napříč světem probíhá debata o existenci neidentifikovaných létajících objektů (UFO), není pro nikoho novinkou. Ve Spojených státech ale v posledních letech získává na naléhavosti díky odhalením, která přicházejí jak ze strany novinářů, tak i ze strany takzvaných whistleblowerů, tedy lidí upozorňujících například na tajnosti úřadů.

Právě whistlebloweři ve středu vystoupili před americkým Kongresem, aby podali svá svědectví o tom, jaké jsou jejich vlastní zkušenosti a jak se celá věc řeší za zdmi vládních institucí.

Odpověď na nejzásadnější otázku vám řekneme rovnou: Žádný jasný důkaz o existenci mimozemského života se během zasedání neobjevil. Zajímavé podrobnosti ale nechyběly. Seznam Zprávy proto připravily odpovědi na nejdůležitější otázky ze středečního jednání.

Kdo před Kongresem vypovídal?

První ze tří vypovídajících vojenských veteránů, kteří před podvýborem Sněmovny reprezentantů strávili celkem dvě hodiny, byl David Grusch. Jde o bývalého důstojníka amerického letectva a zpravodajského úředníka, který byl v Pentagonu součástí pracovní skupiny zabývající se fenoménem UFO.

Připojil se k němu David Fravor, bývalý velitel námořnictva, který v roce 2004 při výcvikové misi nahlásil, že na obloze viděl podivný objekt. A také Ryan Graves, pilot námořnictva ve výslužbě, který v roce 2021 sdělil, že vídal neidentifikované vzdušné úkazy u pobřeží Atlantiku „každý den po dobu nejméně několika let“.

Trojice promluvila před jedním z podvýborů Sněmovny reprezentantů, v jehož čele stojí dva republikánští politici, Tim Burchett a Anna Paulina Lunová, kteří se výpovědím zdáli být nakloněni. Počátkem července se Burchett ostatně sám vyjádřil způsobem, který napovídá, že v existenci mimozemských objektů věří.

Tvrdil totiž, že Američané na nebi stoprocentně vídají věci, které možná nepocházejí ze Země.

Co na slyšení zaznělo?

Z velké části před kongresmany zazněla tvrzení, se kterými už whistlebloweři přišli dříve. V posledních měsících totiž pravidelně poskytovali rozhovory americkým médiím.

Přesto se ale veřejnost dozvěděla některé nové informace. Hlavní myšlenkou nicméně bylo tvrzení, podle kterého americká vláda tají dlouholetý program, v jehož rámci se létající objekty neznámého původu shromažďují a zkoumají.

Grusch, který při slyšení hrál prim, se odvolával na rozhovory, které měl vést se 40 svědky; sám totiž stroje neviděl. Dále pak tvrdil také to, že před Kongresem je tajeno i financování programu, při kterém v podstatě dochází ke „zpronevěře finančních prostředků“ tím, že se využívají na něco jiného, než je v oficiálních dokumentech.

Vědět prý má i o „několika kolezích“, kteří byli zraněni při kontaktu s UFO, a mluvit měl i s osobami, které z havarovaných objektů získaly „nelidské biologické látky“. Další podrobnosti však veřejnosti sdělit odmítl kvůli jejich citlivosti.

Fravor při slyšení přihodil i svou vlastní zkušenost s UFO z roku 2004, kdy on a jeho tři kolegové spatřili neznámý objekt, který se vznášel pod jejich letadly těsně nad Tichým oceánem. Když prý k letounu sestoupil, neviděl žádná křídla či výfuky. Objekt následně zmizel, aby se o několik sekund později znovu objevil ve vzdálenosti 60 mil od něj.

„Technologie, se kterou jsme se setkali, je mnohem lepší než cokoli, co jsme měli k dispozici,“ cituje bývalého námořního velitele web NBC News. „A my s tím nemůžeme nic dělat, nic.“

Co whistlebloweři chtěli?

Ryan Graves, bývalý pilot námořnictva a třetí z těch, kteří ve středu před kongresmany vypovídali, pak upozornil na údajný problém v přístupu k UFO. Jeho kolegové vojenští piloti se prý domnívají, že nemají o těchto objektech dost informací, a proto nejsou připravení reagovat na setkání s nimi.

Někteří zákonodárci a svědci proto naléhají na federální vládu, aby vytvořila kanály, přes které bude o neidentifikovaných objektech informovat jak vojáky, tak veřejnost. Apelují na to, aby armáda zavedla komplexní a dostatečně transparentní proces hlášení o pozorování UFO.

UFO jako sondy mimozemských lodí

V dubnu ve Spojených státech vyvolala vlnu kontroverze studie s názvem „Fyzická omezení neidentifikovaných vzdušných jevů“, která se věnuje přítomnosti UFO ve Sluneční soustavě a na planetě Zemi:

Federální úřad pro letectví totiž nemá žádný mechanismus, prostřednictvím kterého by piloti mohli nahlásit své zkušenosti, a místo toho je odkazuje na civilní skupiny, které zbytek veřejnosti často odmítá coby podivínské nebo plné příznivců konspiračních teorií.

S hlášením o zpozorování UFO tak souvisí i určité stigma, které může působit rozsáhlejší problémy. Podle Gravese totiž „umlčuje“ piloty, kteří se obávají „profesních následků“. Právě proběhlé slyšení by podle politiků ale mohlo pomoci zmírnit obavy pilotů z toho, co se stane, když promluví.

Co slyšení předcházelo?

Že má americká vláda k dispozici „neporušená a částečně neporušená“ mimozemská vozidla, Grusch veřejně říkal již letos v červnu. V sérii rozhovorů tvrdil, že vláda a dodavatelé obranných služeb po desetiletí získávali fragmenty „nelidských“ plavidel a v některých případech i celá plavidla, přičemž některá měla být velká jako fotbalové hřiště.

Středeční slyšení ale kongresmeni svolali kvůli jeho tvrzení, že informace o těchto mimozemských plavidlech administrativa nezákonně tají před Kongresem. Sněmovní výbor proto nařídil vyšetřování a slyšení o tom, co vláda ví nebo neví o UFO.

Nezaostává však ani Senát. Momentálně projednává opatření, které by vládu přimělo odtajnit dokumenty o těchto neidentifikovaných anomálních jevech.

Tématu UFO však americké instituce věnují čím dál větší pozornost i bez zákulisních dramat. Již v loňském roce se například v Kongresu konalo po několika desetiletích první veřejné slyšení o neidentifikovaných létajících objektech, a to v návaznosti na zprávu, která dospěla k závěru, že objekty mohou představovat hrozbu pro národní bezpečnost.

V průběhu let se pak samozřejmě objevovala i jednotlivá svědectví o pozorování UFO, která vyvolávala poprask mezi veřejnosti.

Jak na slyšení reagovala vláda?

Pentagon se zatím k nejnovějším zprávám nevyjádřil, Gruschova tvrzení o utajování informací ohledně UFO však popřel již dříve.

Podle mluvčího ministerstva obrany se neobjevily „žádné ověřitelné informace, které by potvrzovaly tvrzení, že v minulosti existovaly nebo v současnosti existují nějaké programy týkající se držení nebo reprodukce mimozemských materiálů“.

Reklama

Doporučované