Hlavní obsah

Mimozemské lodě operují v našem okolí, tvrdí i šéf úřadu zkoumajícího UFO

Foto: Profimedia.cz

Oumuamua – objektu o tvaru válce, který vědci spatřili prolétat Mléčnou dráhou v roce 2017.

Reklama

Je neobvyklé, aby vysoce postavený vládní činitel Spojených států takto otevřeně hovořil o možnosti mimozemského života a jeho přítomnosti na Zemi.

Článek

Vlnu kontroverze ve Spojených státech vyvolala studie s názvem „Fyzická omezení neidentifikovaných vzdušných jevů“, která se věnuje přítomnosti Neidentifikovaných létajících objektů (UFO) ve Sluneční soustavě a na planetě Zemi. Za dokumentem stojí profesor z Harvardu Avi Loeb a šéf Úřadu pro řešení anomálií ve všech prostředích (AARO) Sean Kirkpatrick.

Ve studii prezentují názor, že objekty často označované jako UFO, které svým chováním popírají fyzické zákony, jsou sondami mimozemských lodí.

Celá studie se věnuje objektům, které zkoumá americké ministerstvo obrany. O těchto objektech píšou jako o možných sondách mateřských lodí, které mají za úkol studovat naši Sluneční soustavu a Zemi.

Autoři to uvádějí na příkladu „Oumuamua“ – objektu o tvaru válce, který vědci spatřili prolétat Mléčnou dráhou v roce 2017. Podle nich je tento objekt možnou mateřskou lodí, jež při průletu kolem Země vypustila v jejím okolí několik malých sond.

Studie se dále věnuje tomu, jak sondy fungují, jak se pohybují a co pravděpodobně studují. Domnívá se, že k fungování na Zemi využívají například sluneční záření nebo vodu.

Spoluúčast Kirkpatricka na studii vnímá část vědců jako otevřenost Pentagonu vést s nimi o původu UFO otevřenou debatu. Podle mnoha z nich je to důležitý signál pro akademickou obec, že se s nimi při zkoumání UFO počítá. Mnozí se totiž domnívají, že ministerstvo obrany není tím správným orgánem, který by měl UFO a jiné možné mimozemské aktivity studovat.

AARO ustanovil americký Kongres v roce 2022. Jeho úkolem bylo nahradit Úřad námořního zpravodajství, který se doposud věnoval studiu UFO.

V únoru 2023 poslali senátoři napříč oběma stranami dopis adresovaný vedení ministerstva obrany, ve kterém žádali zvýšené financování úřadu. Podle nich byl Bidenem navrhovaný rozpočet AARO nedostačující a nedokázal pokrýt všechny výdaje.

Ministerstvo podporuje spekulace?

Seana Kirkpatricka respektuje vědecká i zpravodajská obec. Své profesi se věnuje už přes dvacet let. V průběhu let zastával významné pozice na ministerstvu obrany, v Národní bezpečnostní radě USA nebo ve zpravodajský službách. Získal několik ocenění.

Kritici však namítají, že jeho role oslabuje důvěryhodnost AARO. Vadí jim primárně to, že je studie založená na domněnkách a spekulacích. „Vypadá to, jako kdyby ministerstvo obrany podporovalo spekulace, které se jeví velmi nepravděpodobně,“ řekl pro web Politico Alejandro Rojas, člen Vědecké koalice pro výzkum neidentifikovaných vzdušných jevů.

Avi Loeb prohlásil, že si je vědom, že neexistují jasné důkazy, které by jejich domněnku podpořily. Přiznal, že za ním Kirkpatrick přišel sám s tím, že jeho úřad potřebuje od vědců pomoc.

David Jewitt, profesor astronomie na UCLA, vnímá Kirkpatrickovo spoluautorství jako zvláštní.

„Letectvo je velmi dobré v bombardování objektů. Co se týče studia UFO, nevěřím jim,“ řekl pro Politico.

Mezi americkými politiky a vědci se také objevují lidé, kteří Loebovu a Kirkpatrickovu iniciativu vítají. Demokratická senátorka Kirsten Gillibrand poznamenala, že oba autoři jsou ve svých odvětvích velmi respektovaní. „Mám důvěru ve vědeckost jejich práce,“ řekla senátorka.

Studie vychází po měsících debaty o UFO rozpoutané aférou s čínským balonem, který byl sestřelen nad americkým východním pobřežím na začátku tohoto roku. Jeho objevení následovalo nalezení dalších tří UFO nad americkým kontinentem.

Reklama

Doporučované