Hlavní obsah

Novinky o záhadných objektech: Jeden šel těžko trefit, druhý byl kovový balon

Foto: Mapy.cz

Přibližné lokality sestřelu objektů nad Severní Amerikou. Začalo to 4. února čínským balonem, po několika dnech následovala trojice dosud neznámých objektů.

Reklama

Americká média pomalu odkrývají další informace o nedávno sestřelených záhadných objektech. Jeden z nich oficiální dokument popisuje jako „kovový balon“, o jiném zase úřední zdroje řekly, že ho první raketa minula.

Článek

Odpověď na otázku, co byly zač létající objekty nad Severní Amerikou, jejichž sestřelení v posledních dnech hlásily USA a Kanada, zatím zůstává neznámá. Americkým médiím se nicméně podařilo dostat alespoň k několika novým informacím o dvou z nich.

V sobotu sestřelený objekt nad kanadským Yukonským teritoriem podle zjištění CNN označuje interní sdělení zaslané zákonodárcům jako „malý kovový balon s nákladem připoutaným pod sebou“. Objekt měl podle zprávy také letět nedaleko od „citlivých oblastí Spojených států“. Už dřív ho úřady popsaly jako „válcovitého tvaru“.

Objekty nad Severní Amerikou

4. únor: Americká armáda sestřelila podezřelý špionážní balon u pobřeží Jižní Karolíny. Objekt se několik dní vznášel nad USA a podle Washingtonu pocházel z Číny.

10. únor: USA sestřelily na severu Aljašky další objekt, který měl postrádat jakýkoliv pohonný nebo řídicí systém.

11. únor: Americká stíhačka sestřelila objekt nad kanadským Yukonským teritoriem, asi 160 km od hranic s USA. Objekt úřady popisovaly jako válcovitý a menší než první balon.

12. únor: Americké letouny sestřelily čtvrtý objekt nad Huronským jezerem.

Druhé zjištění se váže k objektu sestřelenému v neděli nad Huronským jezerem. Jako první s ním přišla televizní stanice Fox News a následně i CNN s odkazem na tři vlastní zdroje.

První raketa vystřelená na cíl ze stíhačky F-16 podle nich minula. Kde raketa skončila, podle zdrojů „není jasné“, přičemž konkrétně mělo jít o raketu AIM-9 Sidewinder krátkého doletu, která má infračervené navádění.

CNN k tomu dodává, že Pentagon o ničem takovém původně neinformoval a novou informaci ani zatím neokomentoval. Generál Glen VanHerck, který stojí v čele Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD), nicméně už v neděli prohlašoval, že zaměření objektu bylo těžké, protože byl malý.

V již zmiňovaném interním sdělení se o tomto objektu také píše, že po zásahu klesal „pomalu“.

Zatímco úřady pokračují v hledání trosek trojice objektů, roste tlak vysokých představitelů na větší transparentnost. Na nedostatek informací si postěžoval například i demokratický senátor a člen senátního výboru pro zpravodajské služby Ron Wyden. „Myslím si, že by tady měla být větší transparentnost. Věřím, že by se to dalo udělat tak, aby to zároveň chránilo národní bezpečnost,“ řekl podle CNN.

Přehled teorií o záhadných objektech

Kromě čínské špionáže je ve hře i možnost záměrné provokace namířené proti Spojeným státům nebo ta, že se skutečně jedná o meteorologická zařízení. To o prvním sestřeleném stroji tvrdí Čína.

Trosky čínského balonu už se našly

V pondělí americký ministr obrany Lloyd Austin oznámil, že armáda našla významnou část trosek čínského balonu sestřeleného 4. února. K tomu, že je čínský, se už dřív přihlásil sám Peking s tím, že jde o zatoulané meteorologické zařízení. Podle USA však stroj nesl zařízení, které bylo schopné zachytit a geolokačně zaměřit komunikaci.

V pondělí na věc Čína ještě reagovala prohlášením, že od začátku loňského roku nad vlastním územím detekovala deset nepovolených přeletů amerických výškových balonů. Washington to odmítl (více zde).

Připomeňme, že jestli nebo jak s balonem sestřeleným 4. února souvisejí i další tři objekty, zatím není vůbec jasné. Detailní seznam teorií o jejich původu jsme shrnuli v tomto článku.

Reklama

Doporučované