Hlavní obsah

EU spustí vojenskou námořní misi v Rudém moři

Foto: Seznam.cz

Cílem vojenské námořní mise bude zajištění bezpečnosti lodní dopravy v Rudém moři, kde útočí jemenští povstalci.

Reklama

aktualizováno •

Ministři zahraničí Evropské unie dnes na jednání v Bruselu schválili zahájení vojenské námořní mise EU v Rudém moři, jejímž cílem je zajistit bezpečí obchodních námořních tras.

Článek

ČTK to potvrdily diplomatické zdroje. Strategické velení mise Aspides by mělo sídlit v Řecku, operace ale budou řízeny z italské fregaty.

Jemenští šíitští povstalci Húthíové, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě. Húthíjské povstalce podporuje Írán.

Agentura DPA dnes informovala, že německá armáda se chce unijní operace zúčastnit s fregatou Hessen. Válečná loď asi s 240 vojáky vyrazila již 8. února z námořní základny ve Wilhelmshavenu směrem do Středozemního moře. Naposledy se nacházela v přístavu na řeckém ostrově Kréta. Loď je vybavena mimo jiné protileteckými střelami, zbraně umístěné na plavidle jsou schopny zasáhnout cíle až na vzdálenost 160 kilometrů. Díky svému radaru může sledovat vzdušný prostor o rozloze celého Severního moře, dodala německá agentura.

„Zapojení Česka do těchto misí bylo historicky na úrovni jednotlivců, kteří tam pracovali v určitých štábních rolích. Nemáme lodě, které bychom tam mohli poslat. Podobné mise ale podporujeme,“ prohlásil již dříve český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Reklama

Doporučované