Hlavní obsah

Mladá Pákistánka zavražděna ze cti. Stačila jedna fotografie, navíc asi falešná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Pákistánská policie vyšetřuje tak zvanou ,,vraždu ze cti" osmnáctileté dívky. Dle tamních úřadů byla dívka zastřelena jejím otcem a strýcem, a to kvůli fotografii, kterou navíc policie považuje za falešnou.

Článek

V Kóhistánu ležícím na území Pákistánu minulý týden došlo k usmrcení 18leté dívky, a to patrně jejím otcem a strýcem. Jednalo se o tak zvanou ,,vraždu ze cti", jejichž počet v konzervativních oblastech Pákistánu stále roste.

Dívka byla zavražděna poté, co se na sociálních sítích objevila její fotografie s mužem, píše BBC. V případě, že se žena ocitne v jakékoliv situaci s mužem, který není příbuzný, je totiž dle tamních zvyků vražda ženy ospravedlnitelná, jelikož žena svým chováním údajně zahanbila rodinu.

Policie zadržela otce dívky, strýc je stále na útěku. Muž, který se na fotografii s dívkou objevil, je nyní pod ochranou tamních úřadů, jelikož dle zvyků se právo na vraždu vztahuje i na dotyčného muže.

Po přezkoumání fotografie policie navíc došla k závěru, že se jedná o podvrh a byla publikovaná z falešného účtu. Kdo za tím stojí, policie zatím zjišťuje.

Podle skupin chránících lidská práva k těmto vraždám často dochází v případě, že žena odmítne vstoupit do manželství nebo je znásilněna. Může se jednat ale i o více triviální důvody, jako je nevhodné oblečení.

V roce 2016 pakistánská legislativa umožnila uvalit na ty, kteří čin spáchají, doživotní trest. Před tím se vězení mohli vyhnout v případě, že s tím souhlasila rodina obětí. I přes změny legislativy každý rok tímto způsobem umírají stovky žen.

Reklama

Doporučované