Hlavní obsah

Modelka jde proti Salviniho Lize. Její fotku dali na protiislámský plakát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Plakát Salviniho Ligy.

Italská krajně pravicová vládní strana použila snímek z fotobanky, která je zdarma, zapovídá ale užití v politických kampaních. Anna Haholkina plakát označila za rasistický.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Italsko-ukrajinská modelka Anna Haholkina se nedobrovolně stala součástí kampaně krajně pravicové Ligy.

Strana italského vicepremiéra Mattea Salviniho použila její fotografii na protiislámském plakátu, napsal britský The Guardian.

Na zmíněných plakátech jsou dva obrázky: Jeden - s podobiznou Haholkiny - má představovat svobodnou západní ženu. Na druhém je žena v nikábu, tedy se zakrytým obličejem. To vše doprovází text „Na které straně chcete být?“.

Snímek modelky pochází z webu, který je poskytuje k volnému použití. Pravidla poskytovatele však stanovují, že fotografie nesmějí být použity pro účely volební nebo politické kampaně.

Anna Haholkina uvedla, že ji její podobizna na plakátech, které označila za rasistické, zaskočila. „Nikdo mě nekontaktoval, aby mě požádal o svolení,“ uvedla s tím, že o dalším postupu se poradí s právníky.

Liga svůj protiislámský přístup zesiluje před blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Salvini je označil za referendum o budoucnosti Evropy, které rozhodne, zda bude stále existovat, nebo se stane „čínsko-islámskou kolonií“.

Více než 1,6 milionu lidí v Itálii jsou muslimové, ačkoli islám zde není oficiálně uznaným náboženstvím. V zemi se nachází okolo deseti oficiálně uznaných mešit. Současná italská premiérka Giorgia Meloniová proti islamizaci Evropy brojí dlouhodobě.

Před volbami do Evropského parlamentu:

Doporučované