Hlavní obsah

Mohutná exploze vážně zranila lídra luhanských separatistů

Foto: Profimedia.cz

Igor Kornet v dubnu na hranicích mezi Luhanskou a Charkovskou oblastí.

Reklama

aktualizováno •

Dlouholetý šéf resortu vnitra separatistické Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny je podle informací ruské agentury TASS na jednotce intenzivní péče. Ruské zdroje mluví o atentátu.

Článek

Exploze v blízkosti sídel vlády a parlamentu Luhanské lidové republiky (LLR) na východě Ukrajiny zranila nejméně sedm lidí. Informoval o tom úřadující šéf samozvaného útvaru, který Moskva loni na podzim nezákonně anektovala. K výbuchu došlo v holičství.

Čtyři lidé jsou zraněni vážně, mezi nimi i ministr vnitra LLR Igor Kornet. Ten je v čele úřadu od roku 2014, kdy luhanští separatisté vyhlásili nezávislost na Ukrajině.

„Lékaři bojují o životy zraněných,“ uvedla hlava samozvané republiky Leonid Pasečnik. Podle agentury TASS je Kornet na jednotce intenzivní péče. Mezi vážně zraněnými je i 17-letý mladík.

Následky výbuchu v Luhansku.Video: twitter/Special Kherson Cat, telegram/regnum

Kornet se narodil v roce 1979 do rodiny důstojníka sovětské armády, a tak strávil dětství na kasárnách po SSSR a zemích Varšavské smlouvy. V 90. letech pracoval pro ukrajinské ministerstvo vnitra, napsal před časem ukrajinský web The New Voice of Ukraine (NV).

Na straně východoukrajinských vzbouřenců se angažuje od počátku konfliktu v roce 2014. Když se chopil vedení separatistického resortu vnitra, podle serveru výrazně zvýšil počet jeho zaměstnanců - z 219 téměř na tři tisíce.

Později se Kornet podle NV zapojoval do vnitřních bojů mezi separatistickými lídry, údajně měl podíl například na vraždě jednoho z předních politiků LLR Alexandra Bednovova.

Profily separatistických lídrů

Seznam Zprávy v počátcích ruské invaze na Ukrajinu zmapovaly osudy lídrů samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky a mocenské půtky v těchto útvarech.

V listopadu 2017 se tehdejší hlava LLR Igor Plotnickij rozhodl Korneta odvolat, ale ten to odmítl. Další den jeho lidé převzali kontrolu nad administrativními budovami separatistů a Plotnickij krátce nato odcestoval do Moskvy a ze svého postu odstoupil, připomíná ruský exilový server Meduza.

Loni na jaře ukrajinská tajná služba informovala, že Korneta zatkla ruská FSB, což prý vyvolalo negativní reakce vedení LLR, které to považovalo za začátek změn v mocenské rovnováze „republiky“.

Letos pak reportéři jedné z odnoží Rádia Svobodná Evropa získali nahrávku lídra luhanských separatistů Leonida Pasečnika. Mluvilo se na ní i o konfliktech mezi jednotlivými vzbouřenci s tím, že Pasečnik nemá nad Kornetem kontrolu.

Reklama

Doporučované