Hlavní obsah

Moskva se opět stala terčem útoku dronů. Jako 11. září, tvrdí Zacharovová

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojené složky budovu hlídají.

Reklama

aktualizováno •

Ruská metropole v posledních měsících několikrát čelila dronovým útokům. Kreml mluví o „mezinárodním terorismu“ a z útoků viní Ukrajinu. Ta se k odpovědnosti za události v Moskvě nehlásí.

Článek

Při novém dronovém útoku na Moskvu byla zasažena stejná výšková budova, která utrpěla zásah již v noci na neděli. V úterý to oznámil starosta ruské metropole Sergej Sobjanin. Podle agentury TASS bylo krátce uzavřeno moskevské letiště Vnukovo.

„Několik bezpilotních letounů, které letěly na Moskvu, bylo sestřeleno systémy protivzdušné obrany. Jeden z nich narazil do stejného výškového domu v City jako minule,“ napsal Sobjanin na Telegramu.

„Fasáda v 21. patře byla poškozena. Poškozeno bylo 150 metrů čtverečních skleněného pláště. Nejsou hlášena žádná zranění,“ dodal. Podle videa zveřejněného ukrajinským webem RBK-Ukrajina, které údajně zachycuje následky nového dronového útoku v Moskvě, je poškození mrakodrapu dobře vidět z blízké vozovky.

V noci na neděli Sobjanin oznámil, že Moskva se stala terčem útoku ukrajinských dronů. Jeden bezpilotní letoun podle něj tehdy zasáhl výškovou budovu v obchodní čtvrti Moscow-City (v ruském přepisu Moskva-Sity), kde utrpěl zranění jeden příslušník ostrahy.

„Skutečně hrozba existuje, je zjevná. Přijímají se opatření,“ reagoval v úterý na už druhý útok na stejný mrakodrap mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ve vystoupení před novináři.

Trhliny v obraně Moskvy

Dva dronové útoky na Moskvu v rozpětí tří dnů. A v obou případech se bezpilotní stroj trefil do jednoho věžáku, kde sídlí ruská ministerstva.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ve vysílání ruské televize přirovnala zasažení budovy v Moskvě k teroristickému útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001. I když útok v Moskvě si na rozdíl od toho v New Yorku nevyžádal oběti na životech, jeho „metodologie“ je podle Zacharovové stejná.

„Moscow-City je civilní objekt, v němž nejsou pouze kanceláře, ale také bytové prostory … Vidíme jakoby opakování toho stejného obrázku,“ citoval Zacharovovou portál Meduza. Peskov o několik hodin předtím přirovnání k 11. září odmítl.

Podle listu Kommersant jsou v poškozené budově kanceláře ministerstev digitalizace, hospodářství, průmyslu a obchodu a také zemědělská banka a akreditační služba.

Letiště Vnukovo bylo v úterý podle zdrojů agentury TASS „dočasně uzavřeno pro přílety a odlety“ a letadla byla přesměrována na jiná letiště. Později byl provoz na tomto moskevském letišti opět obnoven. Krátká uzavírka letiště následovala také po minulém dronovém útoku na Moskvu v noci na neděli.

Ruská metropole se v posledních měsících stala opakovaně terčem dronů. Koncem května zasáhly bezpilotní letouny i některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita včetně prezidenta Vladimira Putina.

Představitelé ruské vlády viní z útoků Ukrajinu a mluví o „mezinárodním terorismu“. Kyjev tvrzení o útoku oficiálně nekomentoval, prezident Volodymyr Zelenskyj ale řekl, že válka se vrací na území Ruska a že jde o naprosto spravedlivý proces.

„Moskva si rychle zvyká na opravdovou válku, která se brzy konečně přesune na území původců války, aby splatili všechny své dluhy,“ napsal na sociální síti X, dříve twitter, Podoljak a přislíbil „více nerozpoznaných dronů, více zhroucení, více občanských konfliktů a více války“.

Reklama

Související témata:

Doporučované