Hlavní obsah

Moskva už není zcela bezpečná. Ukrajinské drony našly díry v obraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ukrajinská vláda

Podle některých analytiků dopadl na moskevské administrativní centrum kamikadze dron Bober. Právě tento typ letounu si podle analýzy amerického deníku The New York Times na snímku prohlíží ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Obličeje na fotografii rozmazala ukrajinská vláda.

Reklama

Dva dronové útoky na Moskvu v rozpětí tří dnů. A v obou případech se bezpilotní stroj trefil do jednoho věžáku, kde sídlí ruská ministerstva.

Článek

Ruské vedení opakovaně ujišťuje, že zhruba třináctimilionové hlavní město je spolehlivě chráněno před vzdušnými útoky. Už druhý zásah do stejné výškové budovy v moderním centru City, který se udál znovu po třech dnech v noci na úterý, však podle některých expertů potvrzuje, že se ukrajinským silám daří nalézat v protivzdušné obraně ruské metropole skuliny.

Podle ruského ministerstva obrany byl dotyčný bezpilotní letoun přemožen systémy radioelektronického boje a narazil do věžáku až ve chvíli, kdy se ocitl bez kontroly.

Jak nicméně už v pondělí poznamenal vojenský expert Ruslan Leviev, pokud dron nezasáhne určené místo, obvykle dopadne na horní část budovy. V tomto případě stroj zasáhl 21. patro budovy, která má celkem 42 pater.

Vážné škody uvnitř budovy, o kterých svědčí zveřejněné fotografie, mohou podle vojenského analytika Jana Matvějeva naznačovat, že do věžáku nenarazil běžný dron s výbušninou, ale „plnohodnotný dron kamikadze“.

Matvějev také na svém telegramovém kanálu zveřejnil video svědků, kteří natočili dron, jenž v noci na úterý letěl nad městem Odincovo v Moskevské oblasti. Podle experta může jít o ukrajinský kamikadze bezpilotní letoun známý pod označením „Bober“.

Video ze zasaženého místa po dopadu dronu v Moskvě.Video: twitter/NOELreports, AP

Nebe nad Moskvou hlídá protiletadlový systém Pancir-S1, který je umístěn zhruba čtyři kilometry od poškozeného věžáku na střeše ministerstva obrany a má být dostatečně účinný i proti dronům. Tentokrát však podle dostupných zdrojů nezasáhl.

Jak už dříve připomněl vojenský expert Pavel Luzin, dron musí být nad úrovní Panciru, ne na stejné úrovni nebo níž. V tomto případě však dron letěl dostatečně vysoko – zasáhl 21. patro ve výšce přibližně 85 metrů od země, Pancir přitom stojí na střeše jen 14patrové budovy.

„Ruská protivzdušná obrana velkých měst a průmyslových center se nikdy vážně nepřipravovala na odrážení útoků malých bezpilotních letounů. Částečně je to kompenzováno systémy elektronického boje, které chrání Kreml a další klíčová zařízení, ale to není všelék,“ citoval Luzina telegramový kanál Agenstvo.Novosti, který spadá pod opoziční mediální skupinu Proekt.

Podle vojenského analytika Kirilla Michajlova využívají Ukrajinci toho, že během předchozích útoků zanalyzovali rozmístění ruských protiletadlových zařízení, jejich vybavení a taktiku. Pokud se ruská strana nenaučí adekvátně reagovat na nové hrozby a změněnou ukrajinskou taktiku, nebude její obrana efektivní. „Pokud Rusové takové útoky nechtějí, musejí se zadaptovat,“ uvedl Michajlov.

Další důvod ukrajinského úspěchu jmenoval už minulý týden Oleg Ignatov z mezinárodní organizace International Crisis Group. Kyjev podle něj disponuje lepší vojenskou rozvědkou, která dokáže dobře identifikovat ruské cíle.

Reklama

Doporučované