Hlavní obsah

Mrazem oslabeného Navalného zabili ranou pěstí do srdce, tvrdí disident

Foto: IMAGO, Profimedia.cz

 Pamětní místo na počest Alexeje Navalného vzniklo u ruské ambasády v Berlíně.

Reklama

O způsobu zabíjení z dílny KGB vypovídali v arktické oblasti, kde byl Navalnyj držen, v minulosti i někteří další vězni.

Článek

Ruský opozičník Alexej Navalnyj měl před svou páteční smrtí strávit 2,5 hodiny venku na mrazu, kdy mohla teplota spadnout až na minus 27 stupňů.

Obvykle přitom vězni v trestanecké kolonii netráví na mrazu déle než hodinu a v takto extrémních podmínkách ještě méně, řekl britskému deníku The Times Vladimir Osečkin, ruský lidskoprávní aktivista a zakladatel webu Gulagu.net.

Disident s odvoláním na výpověď jednoho z dozorců tvrdí, že poté měl být Navalnyj zavražděn ranou do srdce, tedy speciální technikou, kterou učila KGB své zvláštní agenty.

„Myslím, že nejprve poškodili jeho tělo tím, že ho nechali dlouho venku v chladu a zpomalili tak jeho krevní oběh na minimum. Pak je velmi snadné někoho zabít během několika sekund, pokud v tom má agent nějaké zkušenosti,“ pravil Osečkin.

O tomto způsobu zabíjení v arktické oblasti, kde byl Navalnyj držen, vypovídali v minulosti i někteří další vězni.

Syndrom náhlého úmrtí

Připomeňme, že Navalného smrt oznámila ruská Federální vězeňská služba s tím, že během procházky v trestanecké kolonii známé pod názvem Polární vlk ztratil vědomí.

O pár minut později vládou kontrolovaný telegramový kanál přišel s vysvětlením, že příčinou úmrtí byla krevní sraženina. Následující den dostala matka Navalného oznámení, podle něhož šlo o „syndrom náhlého úmrtí“.

Navalnyj ve vězení

Alexej Navalnyj si na podmínky ve vězení stěžoval už v minulosti. Například v roce 2021 v rozhovoru pro The New York Times uvedl, že musí osm hodin denně sledovat státní televize a propagandistické filmy. „Musíte sedět na židli a sledovat televizi, když zavřete oči, přijde bachař a zařve: Nespi! Koukej!“

Teorii, že režim prezidenta Vladimira Putina zavraždil Navalného pomocí jedu novičok, kterou nadnesla jeho manželka Julija, považuje Osečkin za nepravděpodobnou. V těle by totiž zůstala stopa po jedu, která by vedla přímo k Putinovi.

Server Gulagu.net, který informuje o porušování lidských práv v ruských věznicích, už minulý týden informoval o tom, že kolonii Polární vlk navštívili dva dny před Navalného smrtí agenti KGB a vypnuli bezpečnostní kamery i odposlechová zařízení. To je podle Osečkina jasným důkazem toho, že za smrtí Navalného stojí Kreml.

„Podle toho, co vím z mých zdrojů, to byla speciální operace, která byla připravená několik dní předem. Byl to příkaz z Moskvy, protože bez Moskvy by nebylo možné demontovat kamery tak, jak to udělali,“ citoval Osečkina deník The Times.

Co se děje v Rusku po smrti Navalného

Autor textu Jan Machonin prožil v Moskvě bezmála 20 let, během nichž mohl sledovat vzestup – a trpký pád – Alexeje Navalného. Pro Seznam Zprávy rozebírá, zda mají kritici Kremlu sílu na to, aby změnili zdánlivě nezměnitelnou situaci.

Za mučení ho povýšili

Navalného matka Putina marně žádala o vydání těla svého syna, aby ho mohla pohřbít. Ostatky byly v pátek večer převezeny do okresní klinické nemocnice Salechard, nikoli do nedalekého úřadu soudního lékařství, jak by tomu bylo normálně.

Záchranář, který tělo viděl, vypověděl o modřinách vypovídajících o křečích. Jedna z podlitin byla také na hrudi, což byl podle něj zřejmě výsledek srdeční masáže. Osečkin se obává, že místo předání těla Putinovy speciální jednotky Navalného rovnou zpopelní.

V pondělí ruské úřady oznámily, že vysoký vězeňský úředník, který byl několikrát obviněn z toho, že zasáhl, aby pro Navalného zajistil tvrdé zacházení, byl povýšen. Směrnice vydaná prezidentskou kanceláří povýšila Valerije Bojarinova, dříve zástupce ředitele vězeňské služby, do hodnosti generálplukovníka.

Ivan Ždanov, ředitel Navalného protikorupční nadace, zveřejnil obrázek dekretu na síti X. Příspěvek doplnil komentářem, že povýšení je „osobní odměnou za mučení a vraždu od Putina“. Právě Bojarinov prý osobně dohlížel na mučení Navalného a příkaz omezit mu nákup potravin vydal také on.

Reklama

Doporučované