Hlavní obsah

Mrtvých po požárech na Havaji je už 80

Foto: Profimedia.cz

Město Lahaina shořelo do základů.

Reklama

aktualizováno •

Počet obětí několikadenního ničivého požáru na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 80. Oznámily to tamní úřady. Počet podle nich nemusí být konečný. Hasiči pokračují v dohašování ohňů.

Článek

Samospráva havajského ostrova Maui potvrdila zvýšení počtu mrtvých po požárech z 67 na 80. Podle úřadů jde o nejhorší přírodní katastrofu v historii státu Havaj, napsala agentura Reuters.

Oheň na Maui způsobil ohromné škody především v historické Lahaině, která byla v 19. století hlavním městem bývalého Havajského království. Shořel mimo jiné 200 let starý kostel Waiola (dříve Wainee), na jehož hřbitově jsou pohřbeni havajští králové a královny.

V pátek začaly úřady evakuovaným obyvatelům umožňovat návrat do Lahainy. Agentura AP popisuje, že v ulicích města byly k vidění ohořelé výtahové šachty, které zbyly po zničených bytových domech, kostry automobilů pod spadlými sloupy nebo trampolíny a koloběžky znetvořené extrémními teplotami.

Plameny hnané větrem se šířily tak rychle, že lidé před nimi v zoufalství utíkali do oceánu, kde je musela zachraňovat pobřežní stráž.

Mezi hlavní příčiny toho, že se požár šířil havajským ostrovem tak rychle, patří silný vítr způsobený hurikánem i sucho, které Havaj postihuje. Na ostrově nadto nemají dost profesionálních hasičů.

Reklama

Doporučované