Hlavní obsah

Mrzačení žen obřízkou ustupovalo. Ale teď se trend otočil

Foto: Riccardo Mayer, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podle zprávy UNICEF podstoupilo ženskou obřízku na 230 milionů dívek, před osmi lety to bylo 200 milionů. Přes polovinu případů se stane v Africe.

Článek

Počet dívek a žen, které musely podstoupit mrzačení ženských pohlavních orgánů, se za posledních osm let zvýšil o 15 procent. Z údajů, které zveřejnil Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF), vyplývá, že ženská obřízka byla provedena u více než 230 milionů dnes žijících dívek a žen, zatímco v roce 2016 to bylo 200 milionů. Dívky jsou navíc v současnosti mrzačeny v mladším věku, řekla listu The Guardian výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russellová.

„Mrzačení ženských pohlavních orgánů poškozuje těla dívek, zatemňuje jejich budoucnost a ohrožuje jejich životy,“ uvedla Russellová. „Jsme také svědky znepokojivého trendu, kdy je této praktice podrobováno stále více dívek v mladším věku, mnohé ještě před pátými narozeninami. To dále zužuje prostor pro zásah. Musíme znásobit úsilí k ukončení této škodlivé praxe,“ dodala.

V celosvětovém měřítku se mrzačení ženských pohlavních orgánů nerozšiřuje na nová místa, ale v porovnání se zbytkem světa se v zemích, kde se praktikuje, rodí více dívek.

Praktika zahrnuje částečné nebo úplné odstranění vnějších ženských pohlavních orgánů a je porušením lidských práv. V roce 2012 přijala OSN rezoluci o jejím zákazu. Přibližně 60 procent případů, tedy 144 milionů, připadá na Afriku, 80 milionů na Asii a šest milionů na Blízký východ.

Nejvyšší míra výskytu je v Somálsku, Guineji, Džibutsku, Egyptě, Súdánu a Mali. Jsou to také země, které se potýkají s dalšími naléhavými problémy, jako jsou konflikty, klimatické šoky a nedostatek potravin, což ztěžuje realizaci programů na podporu dívek, uvedl UNICEF.

V mnoha afrických zemích v posledních desetiletích tato praxe trvale klesá, ale celkový pokrok se zastavil nebo se trend obrátil.

V Gambii byl tento týden v parlamentu předložen návrh zákona na zrušení zákazu mrzačení ženských pohlavních orgánů, což zemi zapletlo do debaty o právech, náboženství a kultuře. V Sieře Leone je tato praxe i nadále legální, přestože sílí tlak na její kriminalizaci. Na začátku tohoto roku zemřely v této západoafrické zemi při obřadech řezání tři dívky.

V Keni, kde byla tato praxe v roce 2011 uzákoněna jako trestný čin, trvale klesá počet případů mrzačení ženských pohlavních orgánů, ale aktivisté jsou i nadále znepokojeni. Mezi somálskou komunitou na severovýchodě země, která zažívá hlavní dopady klimatické krize, se pokrok zastavil. Nedávno se také objevily zprávy o opětovném nárůstu počtu případů v oblasti Muranga ve střední Keni, kde se ženy starší 30 let rozhodly podstoupit řezání jako „návrat ke kultuře“.

Podle zastánců kampaně ztěžuje odhalení této praktiky přechod na medicínu, kdy ji místo tradičních střihačů v nemocnicích nebo v domácnostech provádějí praktičtí lékaři. UNICEF uvedl, že stále více rodin se navíc rozhodne nechat své dcery řezat v raném věku - někdy už ve dvou letech, aby se snížilo fyzické poškození a psychické trauma, kterému jsou starší dívky vystaveny.

Reklama

Související témata:

Doporučované