Hlavní obsah

Ukrajina dostane munici nakoupenou z české iniciativy v červnu, odhadl Pojar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tomáš Pojar při loňské pražské návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Reklama

aktualizováno •

Česko přišlo s iniciativou, která má zajistit Ukrajině 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, v polovině února. Zapojilo se do ní 18 zemí.

Článek

Ukrajinské ozbrojené síly brzy začnou dostávat munici nakoupenou prostřednictvím české iniciativy. Ve středu to na tiskové konferenci v Kyjevě oznámil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba s tím, že se s českými kolegy chce spojit ještě tento týden a nastínit plán dodávek.

Server Euractiv pak citoval českého poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara, který odhadl, že Ukrajina svou munici dostane před létem.

„Musí přijít slíbené peníze, pak se musí uzavřít smlouvy,“ řekl Pojar. „Od okamžiku, kdy budou uzavřeny smlouvy, bude trvat několik týdnů, než se munice dostane na Ukrajinu. (…) Od června by mohly zásoby proudit.“

Do pomoci, kterou Česko iniciovalo, se finančně zapojilo dalších 18 států.

Podrobně

Čím méně informací o chystané dodávce munice na Ukrajinu se dostane ven, tím lépe, říkají odborníci, s nimiž Seznam Zprávy hovořily. Rusové se totiž podle nich nepochybně pokusí posilnění ukrajinské armády zabránit.

Jak už Seznam Zprávy dříve popsaly, munice pochází mimo jiné z Afriky. Podrobnosti nejsou známy, Ministerstvo obrany pouze obecně konstatovalo, že „munice bude pořízena v mimoevropských zemích“.

„Jsou to existující zásoby munice, které v zemích už jsou. Tyto země nejsou ani proruské, ani proukrajinské. Jde jim o byznys,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Původ stovky tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu včetně transportu musí být kvůli Rusku co nejvíc utajený.

„Ruské zpravodajské služby budou dělat vše pro to, aby se munice na Ukrajinu nedostala. Je tam bezpečnostní riziko při přepravě, aby to vůbec dojelo. Když Rusové zjistí, odkud munice je, tak to přeplatí. Země původu by vůbec neměla být známa. Kdybych měl na starost přepravu, tak bych žádal politiky, ať o tom vůbec nemluví,“ vyjmenoval bezpečnostní rizika prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR a kandidát Svobodných do eurovoleb Jiří Hynek.

Reklama

Doporučované