Hlavní obsah

Musel zůstat, zoufalý Ukrajinec svěřil děti úplně cizí ženě

Foto: Profimedia.cz

Kvůli bojům uteklo z Ukrajiny už přes 120 tisíc lidí, většina do Polska.

Reklama

Světovými médii rezonuje příběh Ukrajinky Nataliye Ableyevové. Tu při útěku z válkou zmítané Ukrajiny na hranici oslovil zoufalý cizí muž a poprosil ji, jestli by nemohla dopravit jeho děti za matkou.

Článek

Ukrajinka Nataliya Ableyevová v sobotu překročila ukrajinsko-maďarskou hranici. Společně s ní prchaly dvě děti, kterým měla z válkou sužované země pomoci utéct. Nebyly ale její vlastní. Dva sourozence jí svěřil na ukrajinské hranici zoufalý muž, se kterým se setkala poprvé v životě.

Cizího muže ze stejného rodného města jako je Ableyevová (Kamenec-Podolský) potkala se synem a dcerou na ukrajinské hranici. Přeshraniční stráž ho nicméně nenechala odejít, protože pro všechny muže od 18 do 60 let platí povinnost zůstat a za vlast bojovat.

„Jejich otec mi ty dvě děti jednoduše svěřil a věřil mi, že je vezmu s sebou, protože mi dal jejich pasy,“ říká 58letá Ableyeavová.

Matka dětí byla mezitím na cestě z Itálie, aby je mohla vzít do bezpečí, ujistil Ableyevovou otec. Následně jí poskytl telefonní číslo své ženy a se svými potomky se před odchodem rozloučil.

Společně se svěřenými cizími dětmi tak překročila hranici na přechodu Beregsurány a potom na lavičce blízko stanu, kde se uprchlíci z Ukrajiny odbavují, čekala na příjezd matky.

Když malému chlapci zazvonil po čase telefon, rozplakal se. Volala jeho matka, která už byla téměř u hranic. Když 33letá Anna Semyuková přijela na místo, objala nejdříve svého syna, který na ni čekal a následně se šla přivítat i se svou vyčerpanou dcerou, která seděla zabalená v růžové dečce na zadní sedačce auta.

Následovalo poděkování samotné Ableyevové. S tou se Semyuková několik minut objímala a obě ženy plakaly. „Teď už mým dětem můžu říct, že bude všechno v pořádku,“ řekla Semyuková. „Za týden nebo dva pojedeme domů,“ dodala.

Ableyevová sama v zemi podobně jako další ukrajinské ženy a matky zanechala již dospělé děti. Jedno pracuje jako policista, druhé jako zdravotní sestra. Oba proto zemi opustit pod mobilizačním dekretem nemohli, informuje agentura Reuters.

Reklama

Doporučované