Hlavní obsah

Musk převzal Twitter a vyhodil část vedení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Americký miliardář Elon Musk převzal kontrolu nad internetovou společností Twitter. Informují o tom světová média. Nejbohatší muž světa dokončil akvizici sociální sítě a okamžitě propustil mimo jiné jejího výkonného ředitele.

Článek

Twitter má nového vlastníka. Americký miliardář Elon Musk dokončil transakci, kterou se světová média musela zabývat posledního půl roku.

Výkonný ředitel společnosti Parag Agrawal a dosavadní finanční šéf Twitteru Ned Segal byli v době uzavření dohody v ústředí společnosti v San Francisku a byli vyvedeni ven, píše Reuters s odkazem na zdroje.

Koupi Twitteru za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč) dohodl Musk letos v dubnu. V červenci ale oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Společnost Twitter následně Muska zažalovala, za tvrzení, že mezi uživateli Twitteur může býtt mnohonásobně více botů, než společnost veřejně uvádí. Po nejrůznějších obviněních na adresu Twitteru Musk zčistajasna oznámil, že dohoda opět platí. Začátkem října miliardář navrhl, že firmu převezme za původně dohodnutou cenu.

Soud Muskovi následně nařídil, aby se do pátku s firmou Twitter dohodl, zda ji převezme, anebo ne. Musk tento týden podle agentury Bloomberg uvedl, že do dneška převzetí Twitteru dokončí.

Sám Musk to pak komentoval s odkazem na logo společnosti slovy „pták je osvobozen“.

Kritici se obávají, že změna vlastníka povede k méně moderovanému obsahu na této sociální síti, což podpoří nenávistné projevy na platformě. Musk se tento týden v otevřeném dopise obrátil na reklamní zákazníky společnosti Twitter a vysvětloval jim, proč se rozhodl firmu koupit. Vyvracel tak obavy o její budoucí vývoj pod jeho vedením.

Twitter by se neměl stát „místem hrůzy“, kde lze říci cokoliv bez následků, uvedl Musk ve svém tweetu. Platforma musí být „vřelá a příjemná pro každého“.

Zdá se, že se po Muskově převzetí společnosti na platformu vrátí někteří lidé, kteří v minulosti dostali zákaz působení. Na Twitter má zakázaný přístup i bývalý americký prezident Donald Trump. Toto rozhodnutí Musk již dříve označil za „hloupé“ a vyjádřil se, že ho změní.

Musk zveřejnil, že jeho plány pro Twitter zahrnují, že se z něj stane „X, aplikace pro všechno“. Někteří naznačují, že by se mohlo jednat o něco podobného, jako je velmi úspěšná čínská aplikace WeChat, jakási „super aplikace“, která zahrnuje různé služby včetně sociálních sítí, plateb a objednávek jídla.

Jednapadesátiletý Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 202 miliard dolarů (zhruba pět bilionů Kč).

Reklama

Doporučované