Hlavní obsah

Raketa pozítří poprvé obletí Zemi. Pokračovat chce na Měsíc a kolonizovat Mars

Foto: SpaceX

Starship je druhým stupněm vyvíjeného raketového dopravního systému, který bude podle SpaceX schopný do vesmíru přepravovat více než 100 tun nákladu najednou nebo až 100 lidí při výpravách do hlubokého vesmíru.

Reklama

Americký Federální úřad pro letectví udělil v pátek firmě SpaceX povolení ke startu vesmírné lodi Starship, kterou americká společnost vyvíjí pro lety na Měsíc a Mars. První let rakety kolem Země by se měl uskutečnit už v pondělí.

Článek

„Po komplexním procesu hodnocení FAA rozhodl, že SpaceX splnila všechny požadavky na bezpečnost, životní prostředí… nesený náklad… a finanční odpovědnost,“ uvedl úřad v prohlášení.

Licence platí na pět let.

Společnost poté potvrdila, že první start 120 metrů dlouhé lodi, kterou agentura AP označuje za největší a nejsilnější raketu na světě, by se měl uskutečnit v pondělí z kosmodromu v Boca Chica na jižním cípu Texasu.

Starship je druhým stupněm vyvíjeného raketového dopravního systému, který bude podle SpaceX schopný do vesmíru přepravovat více než 100 tun nákladu najednou nebo až 100 lidí při výpravách do hlubokého vesmíru. Doplňování paliva v kosmu má raketě umožnit transport posádky či velkého nákladu na Měsíc a na Mars, případně i dál do vesmíru.

Na Mars a dál

Jak uvedla společnost ve své zprávě, SpaceX se v pondělí zaměří na první letový test plně integrované hvězdné lodi a rakety Super Heavy z Hvězdné základny v Texasu.

„Starship je plně znovupoužitelný dopravní systém navržený tak, aby přepravil posádku i náklad na oběžnou dráhu Země, pomohl lidstvu vrátit se na Měsíc a cestovat na Mars a dále. U testu, jako je tento, se úspěch měří podle toho, kolik se toho můžeme naučit, což nám dodá informace a zlepší pravděpodobnost úspěchu v budoucnu.“

Do pátku tým SpaceX dokončil několik suborbitálních letových testů horního stupně hvězdné lodi z Hvězdné základny. „Úspěšně demonstroval bezprecedentní přístup k řízenému letu. Tyto letové testy pomohly ověřit konstrukci rakety a prokázaly, že Starship může proletět podzvukovou fází vstupu, než znovu zapálí své motory a překlopí se do vertikální konfigurace pro přistání.“

Majitel Twitteru a vesmír

  • Space Exploration Technologies Corporation, více známá jako SpaceX, je americká technologická společnost působící v aerokosmickém průmyslu, kterou v roce 2002 založil Elon Musk z peněz, které vydělal na prodeji svého podílu v systému PayPal.
  • Společnost vyvinula raketové nosiče Falcon 1, Falcon 9, těžkou nosnou raketu Falcon Heavy a kosmickou loď Dragon a začala s komerčním vypouštěním telekomunikačních družic.
  • Dále byla vyvinuta druhá generace lodi Dragon, Dragon 2, která má jak nákladní, tak i pilotovanou verzi, a vyvíjí se i supertěžký raketový systém Starship. Dle vyjádření Elona Muska má být cílem společnosti významně snížit náklady na cestu do vesmíru, a tím umožnit lidstvu kolonizaci Marsu.
  • Musk se před časem stal majitelem sociální sítě Twitter.
Foto: Profimedia.cz

Elon Musk.

Kromě testování horního stupně hvězdné lodi tým provedl testy rakety Super Heavy, které zahrnují složitější statické zážehy. Dostaly se k největšímu počtu současných zážehů raketových motorů v dějinách.

Tým také zkonstruoval nejvyšší odpalovací a záchytnou věž na světě. Ve výšce 146 metrů je věž navržená tak, aby podporovala integraci rakety, start a zachycení raketového posilovače Super Heavy.

Při první letové zkoušce se ale tým nepokusí o svislé přistání hvězdné lodi ani o zachycení posilovače Super Heavy.

Reklama

Doporučované