Hlavní obsah

Muž na jihovýchodě Francie pobodal šest lidí, včetně čtyř malých dětí

Foto: EricBery, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra pochválil policisty za rychlý zásah. Útočníka zneškodnili, údajně jde o žadatele o azyl ze Sýrie.

Článek

Šest lidí pobodal útočník ve městě Annecy na jihovýchodě Francie. Jsou mezi nimi čtyři malé děti, informovaly o tom místní úřady. Agentura AFP s odkazem na své zdroje píše, že jeden dospělý a dvě děti jsou v kritickém stavu.

Muž před desátou dopoledne vstoupil na dětské hřiště a napadl přítomné děti ve věku asi tří let, které si zrovna hrály, píše AFP s odkazem na zdroj z bezpečnostního prostředí a úředníka místní samosprávy.

„Lidé utíkali, plakali, panikařili. Bylo to strašné,“ popsala stanici France Info svědkyně jménem Nelly. Později zřejmě muž utekl pryč a cestou pobodal staršího muže. Z videozáznamu, který koluje po sociálních sítích, je patrné, že útočník cílil na děti a jedno dokonce napadl, když sedělo v kočárku.

Prokurátorka v Annecy Line Bonnet-Mathisová řekla tisku, že mezi oběťmi byla jedna, které je 22 měsíců a druhá, které jsou tři roky.

Krátce na to útočníka zatkla francouzská policie, postřelila ho do nohou. Podle vyšetřovatelů jde o žadatele o azyl ze Sýrie a ve Švédsku měl status uprchlíka, u něhož není známé žádné napojení na radikální islamisty. Vyšetřování zatím vedou policisté, nikoli protiteroristické oddělení.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin policii pochválil za „rychlý zásah“, píše britská BBC.

Do Annecy už míří premiérka Elisabeth Borneová, která útok odsoudila. Prezident Emmanuel Macron ho označil za zbabělý čin, národ je podle něj v šoku. Poslanci v Národním shromáždění za oběti drželi minutu ticha.

Jedna z dětských obětí je z Velké Británie a druhá z Nizozemska. Britský ministr zahraničí James Cleverly potvrdil BBC, že konzulární úředníci odjeli do oblasti aby podpořili rodinu zraněného dítěte. „V době této strašné události se snažíme být co nejvíce solidární s francouzským lidem,“ řekl Cleverly Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v Paříži.

Reklama

Související témata:
Annecy

Doporučované