Hlavní obsah

Láva dorazila do ulic Grindavíku. Město na Islandu je v plamenech

Foto: Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra

Erupce sopky na Islandu (archivní snímek).

Reklama

aktualizováno •

Výbuch sopky na jihozápadě Islandu vyhnal z domovů obyvatele města Grindavík. Láva už dorazila do jeho ulic. Podle úřadů byli všichni ohrožení lidé evakuování.

Článek

Jihozápad Islandu zachvátily sopečné erupce, napsal v neděli server BBC s odvoláním na islandskou společnost RÚV. Nedaleko rybářského města Grindavík se objevily dvě trhliny, z nichž se začala chrlit láva. Celé město bylo evakuováno. Nyní se láva rozšířila a části města jsou v plamenech.

Starosta rybářského města Fannar Jonasson nazval erupce „velikým a závažným šokem pro obyvatele“. Podobně se cítí i Olafur Arndal, který v Grindavíku běžně provozuje restauraci. „Jsem překvapen tím, že k erupcím může dojít pod městem. Nemůžu tomu uvěřit. Čekali jsme erupce v horách, ale ne pod městem. Nikdo neví, co se stalo,“ řekl pro Eurovision News (EVN). Zpráva o evakuaci přišla obyvatelům v sobotu.

Na poloostrově Reykjanes, kde se Grindavík nachází, se jedná již o druhou sopečnou erupci za poslední měsíc. A od roku 2021 o pátou. Ta předešlá začala 18. prosince minulého roku, a přestože se Grindavíku vyhnula, všech 4000 jeho obyvatel preventivně odjelo. Přestože město bylo poté obestavěno několika ochrannými valy, které měly zabránit, aby se láva dostala do města, bariéry ji v neděli nezastavily.

Na situaci reagoval islandský prezident Gudni Johannesson, který veřejnost ujistil, že všichni obyvatelé jsou v bezpečí. „Město bylo přes noc evakuováno a žádné životy nejsou v ohrožení. Může ale dojít k poničení infrastruktury, napsal na sociální síť X (dříve twitter). Erupce by neměly ohrozit leteckou dopravu v nedalekém Keflavíku.

Nepřestává nás to překvapovat

Podle informací ČTK již několik hodin před zatím poslední erupcí zaznamenal islandský meteorologický ústav Vedurstofa novou intenzivní sérii více než 200 zemských otřesů. Nejsilnější z nich, o síle 3,5 stupně, evidoval v neděli ráno. Ústav varoval, že magma pod zemským povrchem je v pohybu a že pravděpodobnost erupce je vysoká.

Z důvodů erupcí islandské úřady vyhlásily zvýšený stupeň opatrnosti. „Můžeme předpokládat, že nejnovější nařízení budou platit další tři týdny,“ uvedla islandská Agentura civilní ochrany s tím, že výjimky pro oficiální zásahy státu v oblasti nebo krátkodobě pro občany, aby si vyzvedli cennosti, píše CNN.

Obyvatelé byli sice evakuování, ve městě ale zůstává uvězněno několik zvířat, informuje Asociace na ochranu zvířat Islandu pro RÚV. Jedná se zhruba o 30 ovcí a nejspíše i několik domácích mazlíčků.

Island je jedna z nejvíce vulkanicky aktivních oblastí na světě. Nachází se zde 33 aktivních sopek, které se vlivem tektonických pohybů dvou největších tektonických desek –⁠ Euroasijské a Severoamerické, opakovaně probouzí.

Reklama

Související témata:

Doporučované